“Vaikka sillä olis kuinka huono olla ja elämä myllertää, että se sais jonkun semmosen palautteen, että hänessä on myös jotain hyvää” : yläkoulun liikunnanopettajien kokemuksia luonteenvahvuuksista sekä niiden vahvistamisesta liikuntatunneilla - Tuomainen, Tea; Ovaska, Hanna (2021)
Tässä tutkielmassa tarkastelimme yläkoulun liikunnanopettajien kokemuksia luonteenvahvuuksista. Keskityimme siihen, mitä kokemuksia haastateltavilla oli luonteenvahvuuksista ja niiden vahvistamisesta sekä siihen, mitkä luonteenvahvuudet nousevat esiin liikuntatunneilla ja mikä merkitys liikuntatunneilla on luonteenvahvuuksien vahvistamisessa. Tutkimuksemme teoreettinen viitekehys muodostui positiivisen psykologian ja positiivisen pedagogiikan teorioista. Tutkimuksemme on laadullinen tutkimus ja keräsimme tutkimusaineiston teemahaastatteluilla. Haastatteluihin osallistui neljä yläkoulussa työskentelevää liikunnanopettajaa. Kaikki haastateltavat olivat kiinnostuneita oppilaiden luonteenvahvuuksista sekä niiden vahvistamisesta liikunnanopetuksessa. Opettajat olivat iältään 33–46-vuotiaita ja heistä kolme oli naisia ja yksi mies. Toteutimme haastattelut helmi-maaliskuun 2021 aikana. Ne olivat kestoltaan 36–64 minuuttia. Litteroituna aineiston pituus oli yhteensä 54 sivua fontilla Times New Roman, fonttikoolla 12 ja rivivälillä 1.5. Toteutimme aineiston analysoinnin teoriaohjaavalla sisällönanalyysillä ja lisäksi jatkoimme aineiston analysointia sisällön erittelyllä. Haastateltujen liikunnanopettajien mukaan kaikkia luonteenvahvuuksia esiintyi liikuntatunneilla. Rohkeus, sinnikkyys, innostus ja ryhmätyötaidot olivat niistä tyypillisimpiä. Lisäksi aineistosta erottui vähemmän tyypillisiä sekä merkityksellisimpinä koettuja luonteenvahvuuksia liikunnanopetuksen kannalta. Luonteenvahvuuksien vahvistamisella oli monenlaisia hyötyjä, mutta sitä ei tulisi kuitenkaan korostaa liikaa liikunnan kustannuksella. Sekä opettaja, oppilaat itse että liikuntatuntitoiminta voivat vahvistaa luonteenvahvuuksia eri tavoin. Opettajan tärkeimmiksi keinoiksi vahvistaa luonteenvahvuuksia mainittiin luonteenvahvuuksien huomioiminen liikuntatuntien suunnittelussa ja palautteenanto, erityisesti myönteinen palaute, ohjeistaminen ja sanoittaminen, kannustaminen sekä monipuoliset opetusmenetelmät. Opettajat kokivat luonteenvahvuuksien vahvistamisessa olevan kuitenkin jonkin verran haasteita. Tutkielmamme lisää tietoa luonteenvahvuuksien moninaisuudesta ja rohkaisee liikunnanopettajia ottamaan niitä huomioon omassa opetuksessaan.