The effect of consulting in internationalization process of small and medium sized agricultural enterprises - Koivisto, Sami (2021)
Tässä pro gradussa tutkitaan konsultointia ja sen vaikutusta kansainvälistymiseen suomalaisten pienten ja keskisuurten maatalousalan yritysten keskuudessa. Tutkimus perustui resurssipohjaiseen teoriaan, jonka kohteena tarkastellaan verkostoja ja kansainvälistä kokemusta resursseina kansainvälistymisessä, ja liikkeenjohdon konsultointi teoriaan. Tutkimus tehtiin käyttämällä rakenteettomia haastatteluja suomalaisen maataloussektorin yrittäjien, konsulttien ja järjestöväen, haastatteluihin. Analyysissä käytettiin laadullista analysointi metodia, joka tarkasti oli temaattinen analyysi perustuen Gioia metodologiaan. Löydökset esiteltiin laadullisten löydösten vertailuna kolmessa kansainvälistymisen vaiheessa, jotka olivat asiakkaiden etsintä, neuvottelu ja toimeenpano. Tutkimuksen löydösten perusteella voidaan todeta, että konsultoinnin, ja ulkopuolisten tiedonlähteiden, käyttö on toimiva vaihtoehto yritysten sisäiselle tiedolle pienten ja keskisuurten yritysten kansainvälistymisessä. Tämän lisäksi tutkimuksessa ilmeni yhteys konsultoinnin hyödyllisyyden ja yrittäjän kansainvälistymisprosessiin sitoutumisen välillä.