Lavarunous ja minäntaju, stagella Pulina Elli - Pulli, Elina (2021)
Tämä pro gradu -tutkielma käsittelee lavarunoutta, tarkemmin sanottuna omaa lavarunouttani, jota esitän nimellä Pulina Elli. Aluksi kuvaan lavarunoudesta tehtyjä tutkimuksia ja lavarunouden nykytilaa Suomessa. Kerron myös stand upista tehdyistä tutkimuksista ja muista stand upiin liittyvistä asioista, sillä stand up liittyy läheisesti lavarunouteen ja myös omaan tutkimukseeni. Olen käyttänyt tutkimukseni teoreettisena viitekehyksenä tutkija ja stand up -koomikko Marianna Keisalon tutkimuksissaan esittämää minäntaju -käsitettä ja hänen stand up -koomikoihin soveltamaansa ajatusta figure-ground -teoriasta. Minäntaju -käsite sisältyy myös tutkimuskysymykseeni: Millä tavalla minäntaju näyttäytyy Pulina Ellin lavarunoudessa? Luvussa kaksi esittelen edellä mainittujen asioiden lisäksi oman mukaelmani figure-ground -teorian soveltamisesta lavarunouden kontekstissa ja liitän sen minäntajun käsitteeseen. Käytän tästä itse kehittämästäni kokonaisuudesta sanaa runomalja. Tutkimusaineistona ovat omat tekstini ja muistiinpanoni. Lisäksi olen pyrkinyt kuvaamaan lavarunouden kenttää myös muuten kuin omasta näkökulmastani käsin. Siksi olen haastatellut kahta menestyvää lavarunoilijaa, Heli Laaksosta ja Nihkee Akka nimellä esiintyvää Jonna Nummelaa teemahaastattelun keinoin. Heidän litteroidut haastattelunsa ovat osa tutkimusaineistoa. Kuvaan mahdollisimman tarkkaan, miten tutkimukseni on edennyt ja minkälaisia ajatuksia sekä haastattelut että muu aineisto ovat minussa synnyttäneet. Luvussa kolme kerron myös haastateltavieni urista lavarunoilijoina. Tutkimusotteeni on autoetnografinen ja hyvin henkilökohtainen. Tuon julki oivalluksia, jotka ovat olleet itsellenikin yllätyksiä, sillä tutkimuksen tekeminen on väistämättä asettanut tarkastelun kohteeksi koko elämänkaareni, ei vain sitä, mikä näkyy esiintymislavalla. Lopuksi esittelen lyyrisen, koomisen ja persoonallisen minäni puolia kolmen lavarunoni avulla ja tarkastelen myös lyhyesti lavaesiintymistäni Sieravuoren lavarunofestivaaleilla. Tutkimukseni perusteella olen tehnyt johtopäätöksen, että minäntajuni oli lavarunourani alkuvaiheessa tiedostamatonta, mutta se on kehittynyt esiintymiskokemuksen ja kirjoittajakokemuksen karttuessa sekä tätä pro gradu -työtä tehdessä. Olen yhä tietoisempi siitä, minkälaisia merkityksiä haluan yleisölle välittää ja millä tavalla aion lavarunouraani jatkaa. Kerron yhteenvedon tutkimukseni tuloksista luvussa 4.3. Tämän tutkimuksen perusteella ei ole mahdollista tehdä johtopäätöksiä muiden kuin Pulina Ellin lavarunoudesta, mutta toivon, että esittämäni näkökulmat synnyttävät hyviä kysymyksiä, joihin lukija itse voi löytää ratkaisuja.