Lohkoketjuteknologian hyödyntäminen sähköisten potilaskertomusten datan hallinnassa - Tammilehto, Lasse (2021)
Lohkoketjuteknologia on suhteellisen uusi, laajamittaista kiinnostusta viimeaikoina herättänyt teknologinen innovaatio, joka on tullut alunperin yleisölle tutuksi sähköisen valuuttajärjestelmän Bitcoinin myötä. Lohkoketjuteknologian hyödyntämistä onkin aiemmin tutkittu lähinnä kryptovaluuttojen sekä digitaaliseen talouteen ja rahoitusmaailmaan liittyvien sovellusten osalta. Viimeaikoina ollaan kuitenkin huomattu, että teknologialla on suuri hyödyntämispotentiaali myös laajemmin yhteiskuntaa hyödyttävillä aloilla, joiden toimintaan ei liity rahaa, valuuttaa, kaupankäyntiä, rahoitusmarkkinoita tai muuta taloudellista toimintaa. Tässä tutkielmassa keskitytäänkin tutkimaan lohkoketjuteknologian hyödyntämisen mahdollisuuksia terveydeydenhuoltosektorilla, tarkemmin sähköisten potilaskertomusten hallinnassa. Tutkielman tarkoituksena on kartoittaa aihetta koskevan tutkimuksen nykytilaa ja selvittää, minkälaisia haasteita tällä hetkellä käytössä oleviin sähköisiin potilastietojärjestelmiin liittyy, mitä lisäarvoa lohkoketjuteknologian ominaisuudet voisivat tuoda sähköisten potilaskertomusten hallintaan ja minkälaisia haasteita lohkoteknologian osalta täytyy kuitenkin vielä ratkaista, jotta sen tarjoama potentiaali todella voitaisiin valjastaa hyödyllisellä tavalla. Tutkielmassa selvisi, että nykyiset käytössä olevat potilastietojärjestelmät kohtaavat tiettyjä haasteita ennenkaikkea järjestelmien yhteentoimivuuden, sekä tietojen yksityisyyden ja tietoturvan suhteen. Lohkoketjuteknologian mahdollistamilla hajautuksen, muuttumattomuuden, tarkastettavuuden, läpinäkyvyyden ja salausalgoritmien ominaisuuksilla nähtiin olevan kuitenkin potentiaali ratkaista joitakin potilastietojärjestelmiin liittyviä olennaisia haasteita. Kuitenkin haasteet lohkoketjun skaalautuvuudessa ja varastointikapasiteetin hallinnassa, tietoturvassa ja yhteentoimivuudessa, sekä kulttuurisessa ja sosiaalisessa omaksumisessa todettiin toistaiseksi jarruttavan sen laajamittaista omaksumista. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena. Tutkielmassä käytetty aineisto on valikoitunut sillä perusteella, miten hyvin se täyttää tieteellisen tutkimuksen kriteerit. Aineiston etsiminen on toteutettu määritellyin hakusanoin eri tieteelisten tutkimusten julkaisukanavista ja tietokannoista.