Temporal and Spatial Variation in Microbial Communities of Aquatic Sediments in the Baltic Sea - Kolehmainen, Aleksi (2021)
Mikrobipopulaatiot ovat olennainen osa jokaista ekosysteemiä. Tästä huolimatta alkueliöt ovat kuitenkin huomattavasti vähemmän tutkittuja prokaryootteihin verrattuna. Tämä maisteritutkielma tutkii mikrobipopulaatioiden diversiteettiä Itämeressä uuden sukupolven sekvensointimenetelmillä. Tutkimus keskittyy erityisesti alkueläinpopulaatioihin. Päämääränä on selvittää, kuinka Itämeren suolagradientti ja ajallinen vaihtelu vaikuttavat populaatioiden rakenteisiin. Hypoteesina on, että bakteeripopulaatioiden diversiteetti pysyisi tasaisena ajasta ja paikasta riippumatta, mutta alkueliöiden määrät vaihtelisivat enemmän. Työssä käytetyt näytteet kerättiin kolmelta eri näytteenottopaikalta neljästi vuodessa. Näytteet sekvensoitiin ja tulokset analysoitiin RStudio-ohjelmalla. Bakteereissa havaittiin merkittävää vaihtelua ajallisesti. Alkueliöiden diversiteetti vaihteli paikallisesti. Dinoflagellata oli suhteellisesti yleisin pääjakso elokuussa 2018 lähes kaikilla näytteenottopaikoilla, mutta määrä laski vuoden edetessä. Ochrophyta puolestaan kasvoi määrällisesti vuoden aikana. Syy tähän ilmiöön oli todennäköisesti vuoden 2018 elokuun korkea lämpötila. Tulokset eivät noudattaneet hypoteesia, jonka mukaan alkueliöt olisivat alttiimpia ympäristötekijöille, sillä bakteereiden diversiteetin vaihtelu ajallisesti oli vastoin odotuksia.