Synkät suunnittelumallit yksityisyyden näkökulmasta - Nieminen, Miika (2021)
Ihmisten henkilötietojen kerääminen määrittää nykyään pitkälti verkossa toimivien palveluiden toimintaa. Palveluiden käyttäjien tietoja pyritään keräämään käyttämällä synkkiä suunnittelumalleja. Synkät suunnittelumallit ovat käyttäjiä harhauttavia käyttöliittymien suunnitteluratkaisuja, joiden tarkoituksena on hyödyttää pääasiassa vain niitä toiminnassaan käyttäviä yrityksiä. Tässä systemaattisessa kirjallisuuskatsauksessa selvitettiin yksityisyyteen liittyvän päätöksenteon muodostumista sekä synkkien suunnittelumallien toimintaa ja taustoja. Lisäksi selvitettiin kuinka synkillä suunnittelumalleilla voidaan ohjata käyttäjiä jakamaan omia tietojaan. Tutkimuksessa selvisi, että yksityisyyteen liittyvällä päätöksenteolla voi olla useita selittäviä tekijöitä, jotka eivät välttämättä nojaa täysin rationaaliseen päätöksentekoon. Saatiin myös selville erilaisia tapoja luokitella synkkiä suunnittelumalleja ja niiden toimintaa: synkkiä suunnittelumalleja voidaan luokitella muun muassa niiden tavoitteita kuvaavien strategioiden avulla tai eri kontekstien, kuten yksityisyyden, avulla. Tutkimus paljasti, että synkillä suunnittelumalleilla voi olla useita eri tapoja vaikuttaa käyttäjien päätöksiin omasta yksityisyydestään. Näihin tapoihin kuuluvat muun muassa palvelujen oletusasetukset, jotka lähtökohtaisesti sallivat käyttäjien tietojen keräämisen.