Epigeneettisen ikääntymisnopeuden yhteys kuolleisuuteen - Sanchez, Riikka (2021)
Biologista ikää voidaan arvioida monilla erilaisilla mittareilla. Toistaiseksi lupaavin biologinen ikäennuste saadaan epigeneettistä kelloa käyttäen. Epigeneettiset kellot perustuvat DNA:n metyloitumiseen. Kronologista ikää korkeamman epigeneettisen iän on havaittu lisäävän ennenaikaisen kuo-leman riskiä, mutta yhteyden voimakkuudesta on erilaisia arvioita. Epigeneettinen ikääntymisnopeus kuvaa eroa kronologisen iän ja epigeneettisen iän välillä. Tämän tutkielman tarkoituksena oli selvittää, ennustaako uuden sukupolven GrimAge- epigeneettisen kellon avulla määritetty epigeneettinen ikääntymisnopeus kuolleisuutta ja onko epigeneettisellä iällä yhteyttä kuolleisuuteen, kun perimä ja lapsuusajan ympäristötekijät kontrolloidaan kokonaan tai osittain kaksosmallinnuksen avulla. Lisäksi tarkasteltiin selittävätkö tutkittavien tupakointi, painoindeksi tai fyysinen aktiivisuus mahdollista kaksosparien välistä eroa epigeneettisessä iässä.