Varastonhallintajärjestelmien kehittyminen ja nykyaikaiset automaatiovarastot - Kääriäinen, Aksu (2021)
Tämä kandidaatintutkielma on tehty kirjallisuuskatsauksena ja se käsittelee varastonhallintajärjestelmien (WMS) kehitystä sekä nykyaikaisia automaatiovarastoja. Kehitystä tutkittaessa on syytä tarkastella toimitusketjua kokonaisuudessaan ja siihen liittyviä tietojärjestelmiä, sillä käsitteenä WMS on varsin uusi. Toimitusketjuun liittyviä tietojärjestelmiä ovat muun muassa MRP, MRP-II ja ERP, joiden kehitys katsotaan alkaneen yksinkertaisista varastonhallintajärjes- telmistä yli 60 vuotta sitten. Nykyään tehokas varastonhallinta vaatii oikein valitun ja hyvin optimoidun WMS-järjestelmän, jotta varastomäärää ja materiaalivirtaa voidaan seurata ja ohjata tehokkaasti. WMS-järjestelmät tarjoavat paljon hyötyjä yritykselle, mutta niiden implementointiin ja käyttöön liittyy myös haittoja. Varastoautomaatiota on ollut käytössä jo useiden vuosikymmenien ajan, mutta kulutuskäyttäytymisen muuttuessa ja verkkokauppojen lisääntyessä tehokasta varastonhallintaa ja sujuvaa materiaalivirtaa on miltei mahdotonta toteuttaa ilman varastoprosessien automatisoimista. Varastot ovat keskeinen osa toimitusketjua ja täten vaikuttavat merkittävästi myös asiakaspalvelun laatuun, joten niihin panostaminen on niin strategisesti kuin taloudellisesti järkevää. Osa varastojen toiminnoista on todettu jo pitkään erittäin työläiksi ja aikaa vieviksi, siispä varasto-operaatioiden automatisointiin halutaan löytää mahdollisimman tehokkaita ratkaisuja. Yksinkertaisimmillaan automaatiovarasto on niin sanottu AS/RS-järjestelmä, joka voi toimia täysin automaattisesti tai ihmistyöntekijöiden tukena. Tuoreimpana kehitysaskeleena niin valmistusteollisuudessa kuin varastonhallinnassa voidaan pitää neljättä teollisuuden vallankumousta eli Industry 4.0:aa. Tämä on tuonut kyberfyysiset järjestelmät (CPS) ja teollisen esineiden internetin (IIoT) osaksi varastonhallintaa ja mahdollistanut uudenlaisia toimintoja.