SAFe-viitekehyksen käyttöönotto : mahdollisuudet ja hyödyt - Vidqvist, Riku (2021)
Ketterät menetelmät ovat saaneet alkunsa virallisesti vuonna 2001 kirjoitetusta Agile Manifestosta. SAFe-viitekehys on organisaatioon implementoitava skaalautuva ketterä kehitysmenetelmä, jonka pyrkimyksenä on mahdollistaa ketterien kehitysmenetelmien implementointi suurempiin organisaatioihin, perinteisen tiimikoon sijasta. Ketterien menetelmien skaalaaminen on haastavaa, koska menetelmät on alun perin tarkoitettu pienille, yhden kehitystiimin sisältäville organisaatioille, joten SAFe:n tyylisiä viitekehyksiä ei löydy useita. Tutkielmassa tutkittiin SAFe-viitekehyksen implementointia ja mitä hyötyjä sekä mahdollisuuksia se tarjoaa yrityksille. Tutkielma toteutettiin kirjallisuuskatsauksena, jonka aineistona oli SAFe perustajan Scaled Agile kirjoittamia raportteja, tutkimuksia viitekehyksen implementoinnista sekä kirjallisuuskatsauksia liittyen aiheeseen. Scaled Agilen raporteissa huomioitiin positiivinen sävy omien tutkimusten suhteen sekä vertaisarvioimattomuus. SAFe-viitekehys sisältää useassa kohtaa Scrum-kehitysmenetelmän mukaista toimintaa, joka nähtiin tärkeänä osana prosessia. Tutkimuskysymykseni on: mitä mahdollisuuksia ja hyötyä SAFe-viitekehyksen implementoinnista on yritykselle? Kirjallisuuskatsauksessa vertailtiin ja yhdistettiin Scaled Agilen kirjoittamia raportteja sekä muita tutkimuksia. Tutkimuksesta selvisi, että SAFe-viitekehyksen implementointi parantaa erityisesti organisaation sisäistä kommunikaatiota sekä yhteistyötä eri osastojen välillä suurissa organisaatioissa. Onnistuneella implementoinnilla saavutetaan myös taloudellista hyötyä alentuneiden kustannusten johdosta. Myös julkaistun ohjelmiston laatu sekä uusien versioiden julkaisu kasvoi vertailtavana olevissa yrityksissä. Viitekehyksen menestystekijäksi SAFe-implementaatiossa koettiin olevan laajan organisaation ketteröittäminen ja pienempien organisaatioiden suosimien prosessien skaalaaminen laaja-alaisempaan käyttöön. Onnistuneessa implementoinnissa organisaation sisäiset prosessit tehostuivat edellä mainituin tavoin, ja saavutettiin tehokkuutta, laatua sekä arvon nousua.