Itseohjautuvien autojen tuomia hyötyjä liikenteessä - Korpi, Samuli (2021)
Tämän tutkielman tarkoituksena on tutkia itseohjautuvia autoja ja niiden hyötyjä liikenteessä ihmiskuljettajiin verrattuna. Itseohjautuvien autojen hyötyjä tarkastellaan ensisijaisesti liikenneturvallisuuden ja niiden taloudellisuuden näkökulmasta. Itseohjautuville autoille ja ihmiskuljettajien käyttäytymiselle liikenteessä on omat sisältölukunsa. Lisäksi viimeinen sisältöluku vertailee itseohjautuvien autojen ja ihmiskuljettajien suorituskykyä liikenteessä sekä esittelee itseohjautuvien autojen eettisiä ongelmia. Tutkielmassa määritellään lähdekirjallisuuden avulla itseohjautuvien autojen automatisaation erilaiset tasot, mitä ne pitävät sisällään ja miten ne eroavat toisistaan. Tutkielmassa käydään myös läpi itseohjautuvien autojen tulevaisuuden ennusteita sekä niiden erilaisia muotoja. Itseohjautuvien autojen tuomien mahdollisuuksien lisäksi tutkielmassa käydään läpi niiden aiheuttamia eettisiä ongelmia. Tuloksina havaittiin itseohjautuvien autojen parantavan huomattavasti liikenneturvallisuutta, mikä näkyi myös osana taloudellisia hyötyjä. Liikenneturvallisuuden ja taloudellisten hyötyjen lisäksi havaittiin itseohjautuvien autojen vähentävän huomattavasti kasvihuonepäästöjä tulevaisuudessa.