Angel investor syndication : syndicate formation and networks in Finland - Väätänen, Paula (2021)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena on tutkia enkelisijoittajien syndikaattien eli yhteissijoitusten muodostumista Suomessa. Enkelisijoittajat toimivat yhä enemmän ryhmissä tai osana enkeliverkostoja muuttaen enkelisijoituksen luonteen aiemmasta yksilötoiminnasta kollektiiviseksi aktiviteetiksi. Enkeliryhmät ja verkostot tarjoavat yrityksille näkyvämmän kanavan hakea enkelirahoitusta, ja antavat sijoittajille mahdollisuuden yhteissijoituksiin muiden sijoittajajäsenten kanssa. Tutkimuksen tavoitteena on tuottaa lisää tietoa siitä miten, miksi ja keiden kanssa enkelisijoittajat muodostavat syndikaatteja. Tutkimus toteutettiin monimenetelmätutkimuksena hyödyntäen laadullista ja määrällistä aineistoa. Aineisto koostui Suomen Business Angels Network FiBAN ry:n keräämästä sijoitusdatasta vuosilta 2013–2019 ja kahdeksasta eri sijoittajahaastattelusta. Aineiston keruun tavoitteena oli sekä selvittää enkelisijoittajien näkemyksiä syndikaattien muodostumisprosessista että tuottaa visuaalinen verkostokuva toteutuneiden syndikaattisijoitusten muodostamasta enkelisijoittajaverkostosta. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että syndikaattisijoittaminen on yleistä suomalaisten enkelisijoittajien keskuudessa. Kaikki sijoittajat pitävät syndikaattisijoittamista keinona hajauttaa start up -sijoittamiseen liittyvää riskiä, osallistua rahallisesti suurempiin hankkeisiin ja turvata jatkorahoituksen tarve. Lisäksi syndikaattisijoittamisen koettiin parantavan kohteisiin liittyvää arviointia, kun useamman sijoittajan osaamista voitiin hyödyntää sijoituspäätöksenteossa. Enkelisijoittajat muodostavat syndikaatteja tyypillisesti kahdella tavalla: joko rahoitusta tarvitsevien yritysten ympärille FiBAN:in fasilitoiman sijoitusprosessin tuloksena tai itse oma-aloitteisesti omien sijoittajaverkostojensa kautta. Myös rahoitusta etsivien yrittäjien koettiin aktiivisesti muodostavan syndikaatteja keräämällä kiinnostuneet sijoittajat yhteen. Syndikaatteja muodostetaan usein samojen sijoittajien kanssa kuin aikaisemmin ja joihin enkelit luottavat. Toisaalta toistuvat syndikaattisijoitukset edellyttävät, että sijoittajat vastaavat toisiaan aktiivisuudessa ja sijoitusfokuksessa. Tuloksista voidaan päätellä syndikaattisijoittamisen ottaneen paikan enkelisijoittajien keskuudessa, mutta sen voidaan todeta olevan melko epäformaalia ja riippuvainen sijoittajaverkostojen olemassaolosta. Tutkimus avaa monia mahdollisuuksia jatkotutkimuksille enkelisyndikaateista, joita nykyinen tutkimuskirjallisuus ei ole vielä kattavasti tutkinut.