"Mjäyyyy oon kissa :3" : Sanna Marin -meemit Ylilauta-keskustelualustalla - Pernu, Eetu (2021)
Digitalisaation edetessä internet kietoutuu yhä vahvemmin osaksi jokapäiväisiä käytäntöjämme. Internetin vaikutuksen lisääntymiseen liittyy kuitenkin myös ikäviä lieveilmiöitä, joista osa on ollut kiivaan jul kisen keskustelun aiheena. Digitaalisten meemien käyttö viestinnässä on internetin alakulttuureista valtavirtaan noussut ilmiö, johon säännöllisen netinkäyttäjän on vaikea olla törmäämättä. Usein meemejä nähdään perusvireeltään humoristisina ja kuvamuotoisina ja niitä myös varioidaan sekä imitoidaan. Meemit voidaan kuitenkin ymmärtää sosiaalisesti konstruoivina, intentionaalisenkin vaikuttamisen keinoina, minkä vuoksi niitä ei kannattaisi viestinnän tapana ohittaa pelkällä olankohautuksella. Poliittisilla meemeillä viitataan sellaisiin meemeihin, joilla pyritään ottamaan kantaa poliittisiin kysymyksiin ja aikaansaamaan poliittisia vaikutuksia. Ylilauta on suomalainen anonyymi keskustelualusta, joka pohjautuu kansainvälisiin esikuviin, kuten 4chaniin ja on tunnettu erityisesti löyhistä säännöistä sekä sisäpiirikulttuurista, jotka ovat aiemman tutkimuksen valossa osoittautuneet ongelmallisiksi yhteiskunnallisten normien suhteen. Ylilaudalla esiintyy runsaasti esimerkiksi naisvihamielisiä diskursseja, minkä lisäksi Ylilautaa ja sen kansainvälisiä esikuvia on pidetty myös internetin keskeisinä meemitehtaina. Tutkimuksessa tutkittiin sitä, miten suomalaisen politiikan yhtä keskeisimmistä kärkihahmoista käsitel lään meemeissä. Ylilauta vaikutti vahvan meemikulttuurinsa perusteella hyvältä kohteelta. Tutkimusmetodeina käytettiin laadullista sisällönanalyysia, virtuaalista etnografiaa sekä kuvantulkinnan keinoja. Ylilaudan keskusteluita tarkkailtiin yli vuoden ajan ja tämän perusteella aineistoksi valittiin tyypillisiä Ylilaudalla esiintyviä Sanna Mariniin liittyviä meemejä. Teoreettisena taustana tutkimuksessa käytettiin erityisesti meemien teoriaa, aiempaa tutkimusta Ylilaudasta sekä samankaltaisista alustoista, huumorin teoriaa ja tutkimusta naisten representaatioista. Analyysin perusteella havaittiin, että käsitellyistä meemeistä suurin osa kohdistui merkittävissä määrin Marinin henkilöön. Monissa meemeissä käsiteltiin myös naiseutta tavalla tai toisella. Useimmissa oli mukana jokin loukkaava elementti, joskin tämänkin aineiston perusteella kävi selväksi, että meemit ovat monimerkityksellisiä. Osa meemeistä oli Marinin suhteen kontingentteja, minkä lisäksi meemeissä oli mukana selvästi Marinia ihaileviakin merkityksiä. Osa meemeistä sisälsi selviä ja intentionaalisia poliittisia merkityksiä. Tutkimus tukee aiempia tutkimuksia, joiden perusteella Ylilaudalla esiintyy runsaasti naisia loukkaavaa sisältöä. Tulokset tukevat myös aiempaa teoriaa meemien luonteesta ja ominaisuuksista. Vaikka tutkimus käsitteli ammattipoliitikkoon ja pääministeriin liittyviä meemejä, niin merkittävä osa niistä käsitteli kuitenkin ensisijaisesti muita kuin päivänpoliittisia teemoja.