Kyberturvallisuuden kiihdyttäjä : tietoturvakonsultointiyhtiöiden COVID-19-diskurssin habermasilainen analyysi - Uusitupa, Ville (2021)
Maaliskuun 11. päivä 2020 Maailman terveysjärjestö WHO julisti COVID-19-koronavirustaudin globaaliksi epidemiaksi eli pandemiaksi. Pandemian myötä ihmisten liikkumista ja kokoontumista on rajoitettu useissa maissa ympäri maapalloa merkittävästi tämän kirjoitushetkellä jo yli vuoden ajan. Tällä on ollut useiden organisaatioiden päivittäiselle toiminnalle myös tuntuvaa vaikutusta, kun työntekijät ovat konttorille saapumiseen sijaan viranomaisten määräysten ja suositusten mukaisesti hoitaneet työtehtäviään kotoaan tai muusta etätyöskentelypisteestä käsin. Tässä pro gradu -tutkielmassa tutkitaan kahden tietoturvakonsultointiyhtiön, Deloitten ja PwC:n, COVID-19-pandemiaa ja kyberturvallisuutta käsittelevien verkkojulkaisujen (artikkelit, blogit ja raportit) tuottamaa kuvaa ja merkityksiä COVID-19-pandemiasta organisaatioiden kyberturvallisuudelle. Tutkielman päätutkimuskysymyksenä on millaiseksi CO-VID-19-pandemian merkitys ja vaikutus organisaatioiden kyberturvallisuudelle tutkimusaineistossa kuvataan. Lisäksi tutkielmassa analysoidaan sitä, mitä mahdollisia seurauksia ja vaikutuksia tutkimusaineistossa olevalla kielenkäytöllä on ymmärryksellemme kyberturvallisuudesta COVID-19-pandemian aikana sekä millaisia kyberturvallisuuteen liittyviä valtasuhteita julkaisut tuottavat ja ylläpitävät. Tutkielma perustuu sosiaalisen konstruktionismin käsitykseen todellisuudesta, jossa sosiaalinen todellisuus, kuten ymmärryksemme turvallisuudesta, nähdään rakentuvan ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa esimerkiksi kielenkäytön kautta. Tutkielmassa käytetty tutkimusmenetelmä on habermasilainen diskurssianalyysi, jossa tutkimusainestoa on analysoitu Jürgen Habermasin neljän kommunikaation pätevyysvaatimuksen – totuuden, oikeellisuuden, vilpittömyyden ja ymmärrettävyyden – kautta. Tutkielman keskeisimpänä johtopäätöksenä COVID-19-pandemia näyttäytyy tutkimusaineistossa organisaatioille kyberriskejä kasvattaneena ennalta-arvaamattomana murrok-sena, jossa pärjäämiseksi organisaatioiden tulee päivittää tietoturvakyvykkyyksiään sekä prosessien että teknologian osalta. Lisäksi tutkimusaineiston havaittiin tuottavan kyberturvallisuudesta käsitystä tietoturva-asiantuntijoiden ja -päättäjien valtakenttänä, jolla organisaatioiden henkilöstö näyttäytyy lähinnä organisaatioiden riskejä kasvattavana toimijana.