Köyhyys ja sen politisoituminen Raymond Carverin Fires-kokoelmassa - Moilanen, Aki (2021)
Tämä maisterintutkielma keskittyy Raymond Carverin runouteen, joka on julkaistu Fires nimekkeen alla. Tutkielman keskiössä ovat köyhyys ja sen politisoituminen. Tutkielma tarkastelee kokoelman runoja sanastollisella sekä rakenteellisella tasolla ja osoittaa useassa runossa kätkettyjä merkityksiä, jotka aukeavat lukijalle vasta rakenteellisen analyysin kautta. Useat runot pitävät sisällään merkityksiä yhteiskunnalliseen ulkopuolisuuteen, hengelliseen varattomuuteen ja mielen sisäisiin piilotettuihin lokaatioihin. Tutkielman aihe on runouden ikuisuusaiheita ja köyhyyden kuvauksien ajankohtaisuus on polarisoituvien varallisuuksien yhteiskunnissa aina tarpeellista. Suomessa Carveria on tutkittu verrattain kattavasti, mutta aiempi tutkimus on enimmäkseen kohdistunut Carverin novellituotantoon. Maailmalla Carveria on tutkittu kattavammin, mutta tutkielma lisää yhteiskunnallista näkökulmaa jo olemassa olevaan. Aineisto osoittautui ennakoitua rikkaammaksi, joten tutkielman aineistoon on tehty rajauksia. Fires sisältää myös novelleja ja muuta tekstimateriaalia, jota tutkielma ei käsittele. Tutkielma käyttää aineistonaan All of us-niteessä ilmestynyttä versiota edustavin ottein valikoituna. Tutkielma nojaa paljolti aiempaan Carver tutkimukseen sekä Roland Barthesin työhön. Keskeisimpiä termejä se lähestyy semioottisen abstrahoinnin kautta. Se tarkastelee köyhyyden kuvauksia, sen kätkettyä läsnäoloa sekä analysoi näiden ilmentymien potentiaalia vaikuttaa lukijaan. Tutkielma osoittaa, että köyhyys läpäisee liki kaikkia kokoelmaan koottuja runoja ja tämä yhteiskunnallinen varallisuuden ilmentymä aktivoi runoissa positioita, joiden kuvaaminen on yhdysvaltalaisen runouden kontekstissa epätyypillisempää. Tämä tuottaa osaltaan runoihin merkityksiä ja nostaa hämäriä alueita valoon. Tutkielma löytää runoista myös paradoksaalisen ylistyksen ja burleskin keinoja. Se pyrkii myös kuvaamaan sitä sosiaalista todellisuutta, johon se on julkaisuajankohtanaan syntynyt. Tutkielma pyrkii myös esittämään jatkumoa amerikkalaisen runouden rytmikkyydelle ja sitomaan kokoelmaa kontekstiinsa. Rakenteellisen tarkastelun kautta se tuo näkyväksi typografiassa ja rytmissä olevaa signifianssia sekä tuo esille välimerkkien, toiston ja etäännytyksen kautta läsnä olevia köyhyyden kuvia.