Investigating self-regulation in Finnish junior high school mathematics classes : a learning analytics case study - Zhidkikh, Denis (2021)
Oppilaan itsesäätelyllä tarkoitetaan kykyä lähestyä tehtäviä aktiivisesti, strategisesti ja tavoitekeskeisesti. Tässä tutkimuksessa tarkastellaan, millä eri tavoilla suomalaisen yläasteen oppilaat säätelevät oppimisprosessiaan matematiikassa ja miten itsesäätöistä oppimista voidaan tukea. Tämä tutkimus on monimenetelmällinen tapaustutkimus, jossa käytetään oppimisanalytiikkaa yhdistämään ja analysoimaan dataa. Tutkimuksessa kahdellekymmenelle 8. vuosiluokan oppilaalle opetettiin kolmen oppitunnin ajan prosenttilaskun perusteita käyttäen tutkimuksessa kehitettyä digitaalista materiaalia. Oppilaiden käsityksiä omasta itsesäätelystä kerättiin kyselyllä, ja heidän vuorovaikutuksiansa opetusmateriaalien kanssa tallennettiin tapahtumalokeihin. Klusterianalyysin perusteella oppilaat käyttivät viisi oppimistaktiikkaa ja kolme erilaista oppimisstrategiaa oppiakseen prosenttilaskennasta. Tuloksien perusteella oppilaat pitivät heille annetusta vapaudesta säädellä oppimistaan, mutta joiltakin oppilailta puuttuivat tarvittavat kyvyt käyttämään kaikkia tarjottuja oppimisresursseja tehokkaasti. Tähän opettajat voivat yksitellen puuttua oppilaiden toimintaan taikka kehittää koko oppimisympäristön tukemaan itsesäätöistä oppimista. Kysely- ja tapahtumalokidatan yhdistäminen itsesäätöisen oppimisen tutkimuksessa vaikuttaa lupaavalta saatujen tuloksien valossa.