Nuoret yhteiskunnallisina vaikuttajina sosiaalisessa mediassa - Viander, Sini (2021)
Tässä tutkimuksessa tarkastellaan millaisia toimijoita nuoret ovat sosiaalisessa mediassa ja millaisin keinoin he vaikuttavat yhteiskunnallisiin tai poliittisiin asioihin. Samalla tarkastellaan, mitä nuoret sosiaalisessa mediassa tekevät ja millaisia sosiaalisen median kanavia he käyttävät. Tutkimuksen aineistona toimii #Agents-tutkimusprojektin kyselyaineisto, jossa selvitettiin 15–19-vuotiaiden nuorten sosiaalisen median käyttöä, toimijuutta, yhteiskunnallista aktivismia, sekä sosiaalisessa mediassa liikkuvan informaation luotettavuutta. Analyysi jakautuu nuorten toimijuuden sekä mieluisten yhteiskunnallisen vaikuttamisen keinojen tarkasteluun. Tutkimuksen metodeina toimi logistinen regressioanalyysi sekä varianssianalyysi. Teoreettinen viitekehys rakentuu toimijuuden ja osallistumisen käsitteiden ympärille. Tutkimuksessa nuoret nähdään aktiivisina toimijoina, jotka tekevät rationaalisia päätöksiä sen suhteen, millaista sisältöä he haluavat jakaa sosiaalisessa mediassa.