Maahanmuuttajien aktiivisuuden rakentuminen Helsingin Sanomien ja Yle Uutisten kotouttamis- ja työllistämisdiskursseissa - Jouhki, Jeremias (2021)
Median rooli mielikuvien ja stereotypioiden rakentajana on suuri. Median korostamat teemat rakentavat aktiivisesti kuvaa eri toimijoiden olemuksesta. Maahanmuuttajien tapauksessa tämä voi merkitä rasististen stereotypioiden kehittymistä. Tässä työssä maahanmuuttajien rakentumista mediassa tarkastellaan aktiivisuuden käsitteen kautta. Aktiivisuudella tarkoitetaan tässä tapauksessa yksilön kykyä vaikuttaa omaan toimintaansa. Aktiivisuuden käsitettä avataan myös kahden muun käsitteen, passiivisuuden ja osallisuuden kautta. Passiivisuudella tarkoitetaan yksilön kyvyttömyyttä vaikuttaa omaan elämäänsä ja osallisuudella tarkoitetaan yksilön kuuluvuuden tunnetta yhteiskunnassa. Tämän työn tarkoituksena on tarkastella kahden eri mediakonsernin tapaa rakentaa aktiivisuuden käsitettä liittyen maahanmuuttajiin. Työssä käytetään diskurssianalyyttistä metodia, jonka avulla aineistosta poimitaan siitä ilmaantuvia teemoja. Aineistosta nousi kolme eri diskurssia: passiivisuusdiskurssi, avuttomuusdiskurssi ja maahanmuuttajat apuna diskurssi.