Oikeutena erityinen suojelu : lapsen asema lähisuhdeväkivaltaan puuttumisen ammatillisissa käytännöissä - Mustonen, Miisa (2021)
Tässä maisterintutkielmassa tutkitaan lapsen asemaa lähisuhdeväkivallan kokijana sekä tunnistetaan riskitekijöitä, jotka voivat estää lapsen kuulluksi ja nähdyksi tulemisen väkivaltaan puuttumisen ammatillisissa käytännöissä. Viimeisen kymmenen vuoden aikana lasten osallisuuteen ja lapsilähtöiseen työhön on kiinnitetty huomiota, mutta käytännöt ovat vasta monin osin kehittymässä. Tällä hetkellä merkittävän osan väkivaltaa ja kaltoinkohtelua läheisissä suhteissa kokevista lapsista arvioidaan jäävän edelleen tunnistamatta. Mikäli lapsen hätää ei tunnisteta, oteta puheeksi tai vähätellään, lapset joutuvat myös laajemmin yhteisöjen, ammattilaisten ja yhteiskunnan kaltoinkohtelemiksi. Tutkimus on laadullinen ja kytkeytyy institutionaalisten käytäntöjen tutkimukseen lapsen oikeuksien näkökulmasta.