Liikuntapelien vaikutus motoristen taitojen kehittymiseen esikouluikäisillä lapsilla - Piirainen, Risto (2021)
Motoristen perustaitojen kehittyminen luo pohjaa lapsen liikkumiselle ja kokonaisvaltaiselle fyysiselle aktiivisuudelle. Virtuaalisten liikuntapelien (exergames) yhteyttä motoristen taitojen hallintaan on aiemmin tutkittu varsin vähän. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää esikoululasten motoriset perustaidot Test of Gross Motor Development Third Edition (TGMD-3) -testistön avulla ja tutkia iWall -liikuntapelien vaikutuksia motoristen taitojen kehittymiseen. Tutkimukseen osallistui 2 esikouluryhmää, joista toinen toimi testiryhmänä ja toinen kontrolliryhmänä. Testiryhmään kuului 10 lasta ja kontrolliryhmään 13 lasta. Kaikki lapset olivat 6 – 7 vuotiaita. Testiryhmän lapset osallistuivat motoristen taitojen alkumittauksiin (Pre1 ja Pre2) sekä loppumittaukseen (Post) ja lisäksi liikuntapeli- jaksoon, joka toteutettiin koululle asennetulla iWall- laitteella. TGMD-3 mittaa liikkumistaitoja (juoksu, laukka eteenpäin, konkkaus, vuorohyppely, tasaponnistus eteen ja sivulaukka) ja käsittelytaitoja (kahden käden mailasivulyönti, yhden käden kämmenlyönti, pallon pompotus, kahden käden kiinniotto, potku, heitto yliolan ja heitto aliolan). iWall sisälsi neljä peliä; Shadow Master, Hyperslam, Parkour ja Space Shooter. Jokaiselle testiryhmän lapselle pelikertoja kertyi yhteensä 18x30min 6 viikon harjoitusjakson aikana. Kontrolliryhmä osallistui ainoastaan motoristen taitojen alku- ja loppumittauksiin (Pre1, Pre2 ja Post). Muuten he jatkoivat normaaleja päivittäisiä toimiaan. Aineisto analysoitiin IBM SPSS 26 ohjelmalla. TGMD-3 testistön tuloksia tarkasteltiin kokonaispisteiden avulla ja erikseen liikkumis- ja käsittely taitojen sekä yksittäisten taitojen osalta. Päämuuttujina olivat ryhmä ja aika sekä niiden yhdysvaikutukset ja parilliset vertailut ryhmien välillä. TGMD-3 testissä aika havaittiin tilastollisesti merkitseväksi tekijäksi kokonaispisteissä (F=13.653, p<0.000***), liikkumistaidoissa (F=7.653, p=0.001), konkkauksessa (F=15.507, p<0.000), käsittelytaidoissa (F=5.202, p=0.010), yhden käden kämmenlyönnissä (F=5.196, p=0.010) ja yliolan heitossa (F=4.955, p=0.012*). Lisäksi testiryhmän sisällä havaittiin tilastollisia muutoksia kaikissa edellä mainituissa taidoissa sekä myös eroja testi- ja kontrolliryhmien välillä lukuun ottamatta konkkausta. Ryhmien ja ajan yhdysvaikutus havaittiin kokonaispisteissä (F=13.924, p<0.000), konkkauksessa (F=5.274, p=0.017), käsittelytaidoissa (F=15.056, p<0.000), yhden käden kämmenlyönnissä (F=8.329, p=0.001) ja yliolan heitossa (F=11.013, p<0.000). Vaikka tutkimuksen otoskoko oli suhteellisen pieni ja esikoululasten suoritusten välillä voi olla melko suuriakin vaihteluja niin tulokset osoittavat, että liikuntapelit näyttäisivät kehittävän lasten motorisia taitoja jo melko lyhyessä ajassa.