Comparison of the ecotoxicological effects of perfluorooctanoic acid (PFOA) and perfluorohexanoic acid (PFHxA) on the freshwater microbial community - Laine, Miikka Benjami (2021)
Perfluorattujen karboksyylihappojen (PFCAs) pysyvyys, biokertyvyys, toksisuus sekä laaja levinneisyys ympäristöön huolestuttaa ja niiden ekotoksikologisista vaikutuksista vesistöjen mikrobeihin on verrattain vähän tutkittua tietoa. Tämän vuoksi, tässä tutkimuksessa selvitin, miten kaksi tunnettua PFCA-yhdistettä, perfluorioktaani- (PFOA) ja perfluoriheksaanihappo (PFHxA), vaikuttavat järven mikrobiyhteisön monimuotoisuuteen ja rakenteeseen sekä kokonaisbiovolyymiin ja soluhengitykseen. Tulokseni osoittivat, että molemmat yhdisteet voivat suurilla pitoisuuksilla muuttaa mikrobiyhteisön rakennetta, mutta eivät vaikuta sen monimuotoisuuteen. Lisäksi molemmat yhdisteet suurilla pitoisuuksilla vähentävät biovolyymiä, mutta eivät inhiboi nettohengitystä. Työni tulosten myötä ymmärrämme paremmin PFCA-yhdisteiden ekotoksisuutta ja voimme luotettavammin arvioida niiden käyttöön liittyviä ympäristöriskejä.