Nopea siirtyminen etätyöhön koronaviruspandemian aikana : eri työntekijäryhmien kokemukset - Hiltunen, Tuukka (2021)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena ja tavoitteena oli tutkia nopeaa etätyöhön siirtymistä koronaviruspandemian aikana sekä tutkia, millaisia kokemuksia eri työntekijäryhmillä on etätyöhön siirtymisestä. Tutkimus keskittyi tutkimaan muuttuvaa työelämää, etätyöhön siirtymistä, etätyössä tarvittavaa osaamista, etätyön vaikutuksia työntekoon sekä myös etätyön etuja ja haasteita. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli saada ja tuottaa yhä enemmän tietoa etätyöstä ja näin ollen lisätä sekä työnantajien että työntekijöiden tietoisuutta siitä, millaisia haasteita muuttuva ja digitalisoituva työelämä sekä nopea etätyöhön siirtyminen tuo tullessaan. Tämä tutkimus pyrki kattavasti ja laaja-alaisesti kartoittamaan eri työntekijäryhmien kokemuksia nopeasta etätyöhön siirtymisestä koronaviruspandemian aikana. Tutkimusaihe oli tärkeä sen ajankohtaisuuden ja vallitsevan maailmantilanteen vuoksi, ja suunnittelematonta sekä nopeaa etätyöhön siirtymistä on tutkittu aikaisemmin verrattain vähän. Tutkimusta lähdettiin toteuttamaan etsimällä vastauksia tutkimuskysymykseen, joka oli: millaisia kokemuksia finanssialan eri työntekijäryhmillä on nopeasta etätyöhön siirtymisestä koronaviruspandemian aikana? Päätutkimuskysymykselle määritettiin kolme alatutkimuskysymystä. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena ja tutkimusaineisto koostui 10 teemahaastattelusta, joissa pyrittiin selvittämään ennalta laadittujen haastattelukysymysten pohjalta, millaisena etätyöntekijät näkivät etätyöhön siirtymisen, millaisia etuja ja haasteita etätyöhön siirtymisestä oli ja millaista osaamista etätyö vaatii työntekijöiltä. Tutkimuksessa aineistonanalyysimenetelmänä hyödynnettiin laadulliselle tutkimukselle ominaista teemoittelua, jota voidaan pitää yhtenä sisällönanalyysin muotona. Ennen tutkimuksen empiiristä osiota tutkimuksessa tutustuttiin olemassa olevaan tutkimuskenttään ja kartoitettiin mahdollisia tutkimusaukkoja. Tutkimuksen keskeisimpinä tuloksina ja havaintoina etätyöhön siirtymistä sekä työntekijöiden kokemuksia ymmärretään paremmin ja tutkimuksessa pystyttiin tunnistamaan etätyön kannalta tärkeimmät yksilön osaamistarpeet. Tämän tutkimuksen perusteella nopea etätyöhön siirtyminen on onnistunut kohtalaisen hyvin aiheuttamatta suurempia ongelmia tai haasteita työnteossa. Etätyöllä havaittiin olevan positiivisia vaikutuksia työntekoon ja etätyön nähtiin yleistyvän tulevaisuudessa yhä entisestään.