Effects of fish community composition on ontogenetic niche shifts of Arctic charr (Salvelinus alpinus) and brown trout (Salmo trutta) in subarctic lakes - Kangosjärvi, Henna (2021)
Ravintoverkkotutkimukset yhdistävät biodiversiteetin sekä ekosysteemien toiminnan ja tarjoavat täten kokonaisvaltaisemman näkökulman suojelubiologisiin tutkimuksiin. Ravintoverkkotutkimuksissa on tärkeä huomioida generalistien petojen kasvunaikaset ravinnonkäytönmuutokset sekä niiden riippuvuus eliöyhteisön rakenteesta ja mahdolliset vaikutukset ekosysteemin toimintaan. Tutkin Pro gradu – tutkielmassani vakaiden isotooppien analyysin sekä syönnösanalyysin avulla, miten kalayhteisökoostumus vaikuttaa nieriän (Salvelinus alpinus) ja taimenen (Salmo trutta) kasvunaikaisiin ravinnonkäytön muutoksiin yhdeksässä subarktisessa järvessä. Tulosten mukaan molemmilla lajeilla esiintyy kasvunaikaista ravinnonkäytön muutosta trofiatason suhteen. Kalayhteisö vaikutti tähän muutokseen ainoastaan nieriän kohdalla siten, että trofiataso kasvoi pituuden suhteen allopatrisessa järvessä (ainoastaan nieriää) ja laski pituuden mukaan järvissä, joissa oli useampia kalalajeja, mukaan lukien taimenta. Kalayhteisö ei vaikuttanut taimenen kasvunaikaisten ravinnonkäytönmuutosten suuntaan tai ajankohtaan. Tulokset havainnollistavat hyvin, kuinka ravinnonkäytön joustavuudeltaan eroavat lohikalat voivat reagoida eri tavoin kilpailu- ja saalistussuhteisiin järvien ravintoverkoissa. Tämän vuoksi kalayhteisökoostumus sekä alkuperäisten lohikalalajien kasvunaikaiset ravinnonkäytön muutokset tulisi huomioida subarktisten järvien suojelu- ja hoitotoimenpiteitä suunniteltaessa.