Kahden lajin kasvatuksen vaikutus mikrolevien kykyyn poistaa ravinteita kalojen kiertovesikasvatuksen jätevedestä - Pudas, Aaro (2021)
Mikroleviä voidaan käyttää useissa sovelluksissa, kuten biopolttoaineiden ja lisäravinteiden raaka-aineena, väriaineiden tuottajina, sekä vedenpuhdistuksessa. Veden puhdistaminen vaatii leviltä kyllin nopeaa ravinteiden ottoa vedestä ja mielellään kykyä sietää häiriöitä vedenlaadussa. Eräs tapa tehdä levistä parempia jäteveden käsittelijöitä on monilajikasvatus, jonka on todettu parantavan leväviljelmien häiriönsietokykyä. Tässä työssä tutkin mikrolevien kykyä poistaa ravinteita kiertovesiviljelmän jätevedestä. Aiemman tutkimustiedon perusteella odotin yhtä levää sisältävien viljelmien sitovan vähemmän ravinteita vedestä kuin vastaavan monilajisen viljelmän. Esikokeiden perusteella valitsin tutkimukseeni viherleviin kuuluvat Selenastrum sp. ja Monoraphidium griffithii -mikrolevät. Tein yhteensä kolme koetta, joista ensimmäisessä levät kasvoivat elatusliuoksessa (WC), toisessa levät kasvoivat RAS-jätevedessä (WW), ja kolmannessa puolet levistä kasvoi WC- ja puolet WW-liuoksessa. Levien yksin tai yhdessä viljelyllä ei ollut vaikutusta nitraattitypen määrään kokeen lopussa. Levien tilavuus kasvatuksen kokonaistilavuudesta muuttui osassa kokeista, kun leviä kasvatettiin yhdessä. Monilajikasvatuksella oli vaikutusta levien tiheyteen ja kasvatusliuoksen fosfaattifosforin määrään kokeen lopussa. Fosfaattifosforia oli vähemmän monilajikasvatuksessa kuin yksin kasvatetussa Selenastrum sp. -levässä. Monilajikasvatus voi siis vaikuttaa mikrolevien ravinteidenottoon, kasvatusten tiheyteen ja solujen tilavuuteen.