Jokien pohjaeläimistön vertailuolojen määritys ekstrapoloivalla mallinnuksella - Teittinen, Assi (2021)
Jokien ekologista tilaa arvioidaan ensisijaisesti biologisiin muuttujiin ja niiden tyyppikohtaisiin vertailuoloihin perustuen. Suomessa savimaiden jokityypeistä ei ole riittävän luonnontilaisia vertailupaikkoja ja vertailuolojen asettamisessa käytetään siksi turve- ja kivennäismaiden vertailupaikkojen aineistoa, ilman tutkittuja perusteita. Tämän takia luokittelu on mahdollisesti epäluotettavaa ja ongelma korostuu, koska savimaiden joet ovat eniten muutettuja ja kunnostusta vaativia vesimuodostumia. Tässä tutkimuksessa testattiin jokien luontaisiin ominaisuuksiin ja valuma-alueen maankäyttöön (viljely- ja asutusalue sekä ojitettujen turvemaiden osuus) perustuvaa logistista regressiomallinnusta jokien pohjaeläimistön vertailuolojen (lajien havaitsemistodennäköisyyksien, pc) ennustamiseksi käyttämällä muiden kuin vertailupaikkojen aineistoa ja ekstrapoloimalla vertailuoloihin. Lisäksi tarkasteltiin, eroavatko mallinnetut pc -arvot ja niihin perustuvat tilaluokituksessa käytettävät ekologiset laatusuhteet (ELS) nykykäytännön mukaisista. Testijokityypille ennustetut pc -arvot osuivat hyvin lähelle havaittuja ja niistä lasketut (tyyppiominaisten taksonien esiintyminen) ELS -arvot olivat käytännössä samat kuin tyyppiperusteiset. Savimaiden jokityypin lajikohtaisten mallien pc ennusteet erosivat huomattavasti tyyppiperusteisista arvoista, mutta koska niistä lasketuissa ELS -arvoissa ei ollut merkittävää eroa, oli tilaluokittelun lopputulos sama. Tulosten perusteella lajien havaitsemistodennäköisyyksien ja todennäköisesti muidenkin luokittelussa käytettävien yhteisöpiirteiden ennustaminen vertailuoloissa onnistuu, vaikka vertailupaikkojen aineistoa ei olisi käytössä.