Rationalisoinnin tavoitetila SOK:n Osuuskauppalehdessä vuosina 1930–1939 - Koskiniemi, Miikka (2021)
Tutkielman tarkoituksena oli tutkia SOK:n tavoitetilaa osuuskauppojen rationalisoinnissa vuosina 1930–1939 ja sijoittuu liiketoimintahistorian alalle. Rationalisointi noudatteli tieteellisen liikkeenjohdon oppeja, jotka olivat F. W. Taylorin kehittämiä ja yleistyivät Yhdysvalloissa 1910-luvulla ja levisivät Eurooppaan. Suomessa rationalisointi 1940-lukua oli vähäistä ja keskittyi pääasiassa teollisuuden pariin.