Yhteenveto: | Tämän pro gradu -tutkielman tuloksena syntynyt materiaalipaketti on suunniteltu vastaamaan perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden (POPS2014) tavoitteita koskien ympäristöopin ja englannin kielen oppiaineita vuosiluokilla 1-2. Lisäksi materiaali vastaa perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden tavoitteeseen integroida opetusta ja oppiaineita ja tarjoaa mahdollisuuden edellä mainittujen oppiaineiden integrointiin. Materiaalia on mahdollista käyttää myös pohjana monialaiselle oppimiskokonaisuudelle.
Materiaali liittyy Valtioneuvoston päätökseen, jonka mukaan jokainen peruskoulun aloittava oppilas aloittaa vuoden 2020 alusta lähtien A1-kielen opiskelun jo ensimmäisellä vuosiluokalla. Tämän muutoksen myötä myös perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden 2014 sisältöä koskien A1-kielen opetusta vuosiluokilla 1-2 on muutettu ja täydennetty. Tämän muutoksen myötä opettajilla on mahdollisesti tarve uuteen opetusmateriaaliin.
Tämä työ pitää sisällään teoriakehyksen, jonka pohjalta materiaalia on suunniteltu, sekä Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2014 esittelyn niiltä osin kuin sitä on käytetty materiaalipaketin rakentamiseen. Teoriakehyksessä on esitelty vieraan kielen oppimisen ja opettamisen teorioita ja käsitteitä, joita on käytetty lähtökohtana materiaalipaketille. Näitä ovat erityisesti oppimistyylit vieraan kielen opetuksessa, joihin lukeutuu muun muassa visuaalinen ja auditiivinen tyyli. Nämä oppimistyylit ovat tärkeitä huomioitavia asioita opetuksessa, koska monet oppilaat luokilla 1-2 eivät välttämättä osaa lukea tai kirjoittaa, eikä luku- tai kirjoitustaitoa vaadita, joten esimerkiksi kuvallisten avujen merkitys korostuu.
Valmis materiaali soveltuu käytettäväksi englannin kielen aineenopettajille ja luokanopettajille, jotka opettavat A1-kieltä, mutta materiaalia voidaan käyttää myös ideoinnin lähteenä muiden oppiaineiden, kuin englannin ja ympäristöopin integroimiseen. Materiaalin tarkoitus on inspiroida ja kannustaa opettajia kokeilemaan oppiaineiden integrointia ja hyödyntämään esimerkiksi yhteisopettajuutta. Tulevaisuudessa oppimateriaalit mahdollisesti korostavat enemmän integrointia ja antavat ideoita, kuinka eri oppiaineita voidaan integroida keskenään.
|