ОПИСАНИЕ ЖЕНСКОГО АМЕРИКАНСКОГО ФУТБОЛА В РОССИЙСКИХ СМИ - Ahtamo, Linda (2021)
Tässä kandidaatintutkielmassa käsitellään naisten amerikkalaisen jalkapallon representaatiota venäläisissä medioissa. Maskuliiniseksi koettu urheilumuoto koetaan yleisesti vieraaksi naisten keskuudessa, joka korostuu eritoten amerikkalaisen jalkapallon kontekstissa. Tutkielmassa keskitytään tarkemmin siihen, miten nimenomaan naiskuvaa rakennetaan urheilun ja kulttuurin kontekstissa Venäjällä.Tutkimus on diskurssianalyysi, joten se on luonteeltaan laadullinen. Tutkielmassa analysoidaan valikoituja venäläisiä media-artikkeleita käyttäen apuna diskurssitutkimusta ja feminististä kriittistä diskurssianalyysiä. Tutkimus on ajankohtainen, sillä Venäjällä vallitsee edelleen patriarkaalinen malli, jossa korostuu historiasta vahvasti perityt sukupuoliroolit naisten ja miesten välillä. Naisten epätasa-arvoinen asema on ollut kautta aikojen pinnalla eri konteksteissa. Tutkimuksessa selviää media-artikkeleiden lähes identtinen representaatio naisista. Aineistoissa on käytetty oikeuttavaa diskurssia naisten kuvaukseen. Artikkeleista välittyy vahvasti feministinen sävy, jolla tuodaan esiin naisten vahvuuksia ja monimuotoisuutta urheilun kontekstissa. Artikkeleiden tarkoituksena on ollut naisten voimaannuttamisen ja yhteinen tavoite siitä, että naisiin liittyviä kulttuurillisia ihanteita ja patriarkaalista mallia halutaan rikkoa. Feministisen kriittisen diskurssianalyysin suhteen artikkeleista löydettiin kielellisiä rakenteita, jotka olivat vahvasti kulttuuriin kytköksissä. Alkuoletuksena aineistojen suhteen oli se, että niissä esiintyisi vahvoja epätasa-arvoisia representaatioita naisista. Analyysin tulokset olivat kuitenkin osittain päinvastaisia.