Few-shot learning for speaker recognition - Jokinen, Ville (2021)
Tutkielman tavoitteena on vertailla uusimpia koneoppimiseen pohjautuvia menetelmiä puhujan tunnistamiseen vähäisellä datan määrällä. Puhujan tunnistamisessa tavoitteena on tunnistaa eri puhujat äänidatasta, sen käyttötarkoituksiin sisältyy mm. puhujan diarioiminen ja biometrinen tunnistus äänen avulla. Tutkielma rajoittuu puhujan tapaukseen, jossa käytettävissä on kaksi lyhyttä nauhoitetta, joko yhdeltä tai kahdelta, ennestään tuntemattomalta puhujalta. Joiden pohjalta pyritään tunnistamaan, sisältävätkö nauhoitteet puhetta samalta puhujalta. Lisäksi tutkielmassa tutkitaan Englanninkielisellä puheella koulutettujen neuroverkkojen tarkkuutta Suomenkieliseen puheeseen sovellettuna. Johon kehitetään sopiva datasetti Suomenkielisen puhekorpuksen pohjalta.