Sisäisen ja ulkoisen tarkkaavaisuustyylin sekä arvokeskeisen tarkkaavaisuuden psykometrinen mittaaminen ja yhteys internetriippuvuuteen - Kinnula, Ilona (2021)
Internet ja internetkytkentäisen teknologian käyttö lisääntyy jatkuvasti ja herättänyt paljon julkista keskustelua mahdollisista haittavaikutuksista. Erityisesti internetriippuvuus on ollut suuren mielenkiinnon kohteena. On myös ehdotettu kyseessä olevan eräs toiminnallisen riippuvuuden muoto. Internetriippuvuudella on huomattu olevan monia psykologisia haittavaikutuksia, mutta vaikutus tarkkaavaisuuteen ja muihin kognitiivisiin toimintoihin on jäänyt vähemmälle huomiolle. Tässä tutkielmassa kartoitetaan tarkkaavaisuuden suuntaamisen ja arvokeskeisen tarkkaavaisuuden yksilöllisiä eroja psykometrisesti sekä tarkkaavaisuuden erojen yhteyttä internet- ja älypuhelinriippuvuuteen. Tutkimustulosten perusteella arvokeskeinen tarkkaavaisuus ennustaa korkeampaa pistemäärää internet- ja älypuhelinriippuvuutta mittaavassa kyselyssä ja sensorinen tarkkaavaisuustyyli korkeampaa pistemäärää internetriippuvuutta mittaavassa kyselyssä. Sosiaalinen media ensisijaisena käyttökohteena ennusti suurempaa riskiä älypuhelinriippuvuuteen. Arvokeskeisen tarkkaavaisuuden huomattiin olevan korkeampi nuoremmilla vastaajilla, mikä voi selittää, miksi nuoret ovat alttiimpia internet- ja muille riippuvuuksille. Tulokset auttavat ymmärtämään tarkkaavaisuuden ja internetriippuvuuden yhteyttä sekä internetriippuvuuden syntymekanismeja myös psykopatologioiden ulkopuolella. Jatkotutkimuksina voisi tarkkaavaisuuden ja internetriippuvuuden kausaliteettia selvittää tarkemmin esimerkiksi pitkittäis- ja interventiotutkimuksilla.