Influence of colour, smell and taste on the survival of the wood tiger moth (Arctia plantaginis) adults during predation event - Lommi, Jenna (2021)
Saalistajien torjumiseksi saalis voi käyttää erilaisia puolustusmekanismeja, jotka stimuloivat useita eri aisteja (ts. multimodaalista signalointia). Esimerkiksi aposemaattiset eliöt puolustautuvat varoitussignaalin lisäksi sekundaarisella puolustuksella. Tässä tutkimuksessa keskityttiin siihen, kuinka täpläsiilikkään (Arctia plantaginis) väritys (genotyypit WW, Wy ovat valkoisia ja yy keltaisia), haju (metoksipyratsiinista) ja maku (pyrrolitsidiinialkaloidista) toimivat puolustuksena lintusaalistajien hyökkäyksiä vastaan. Linnuille tarjottiin kummankin värisiä eläviä siilikkäitä, joita oli manipuloitu niin, että niillä oli joko hajua, makua tai molempia näistä. Näin pystyttiin tutkimaan kuinka väritys, haju ja maku vuorovaikuttavat saalistustapahtumassa. Linnut lähestyivät hitaimmin valkoisia siilikkäitä, joilla oli pahaa hajua, ja myös pudottivat niitä useimmin. Maku yksinään ei torjunut lintuja, ja linnut söivät siilikkäästä vähemmän vain silloin, kun hajua esiintyi maun kanssa. Parhaimmat mahdollisuudet selvitä hengissä oli valkoisilla siilikkäillä, joilla oli sekä pahaa hajua että makua. Kun valkoisten siilikkäiden puolustustehokkuutta tutkittiin tarkemmin, heterotsygoottisten siilikkäiden hajun havaittiin olevan tehokkainta lähestymisajan pidentämiseen ja saaliin nopeampaan pudottamiseen, mikä voi auttaa selittämään tämän lajin polymorfismia. Nämä tulokset osoittavat, että multimodaalisuus parantaa saaliin selviytymistä saalistajaa vastaan suojaamalla saalista koko hyökkäyksen ajan. Julkaistu artikkeli: Front. Ecol. Evol., 16 August 2021, https://doi.org/10.3389/fevo.2021.657740