Jet production in deep inelastic scattering at small Bjorken x - Huhta, Laura (2021)
Korkeaenergiset törmäykset mahdollistavat tutkimuksen hyvin tiheissä gluonisysteemeissä, joissa aine on värilasikondensaatiksi (CGC) kutsutussa olomuodossa. Tällaisessa tiheän gluoniaineen alueessa epälineaariset ilmiöt kuten gluonirekombinaatio ovat merkittäviä. Saturoituneesta gluonisesta aineesta ei olla vielä tehty varmoja havaintoja, ja tämä onkin tulevien kiihdytinkokeiden, kuten Brookhavenin kansalliseen laboratorioon (BNL) rakennettavan Elektroni-ionikiihdyttimen (EIC), yksi päätavoitteista. Tässä työssä tutkitaan dipolikuvassa jettituottoa prosesseissa, joissa virtuaalinen fotoni siroaa protonista (γ*-p) tai ytimestä (γ*-A), ja jotka ovat syvän epäelastisen sironnan (DIS) aliprosesseja. Huomataan, että pienessä x:n alueessa jettituottovaikutusala γ*-A-prosesseissa kokee suppressiota verrattuna skaalattuun γ*-p-vaikutusalaan. Tämä ydinsuppressio johtuu lisääntyneestä epälineaarisesta dynamiikasta raskaissa ytimissä verrattuna protoniin. Työssä nähdään, että ydinsuppressio riippuu fotonin polarisaatiosta. Lisäksi alueessa, jossa Bjorken x≈10^(−2) , havaitaan Cronin-ilmiö, jolloin suppression sijaan γ*-A-prosessin jettituotto kasvaa suhteessa γ*-p-prosessiin. Ilmiö heikentyy ja lopulta katoaa kun x pienenee. Tämän pohjalta voidaan odottaa, että EIC:ssä havaittaisiin Cronin-ilmiötä tietyllä kinemaattisella alueella. Työssä verrataan kahta eri parametrisaatiota MV-mallille, jota käytetään dipoliamplitudien laskemisessa, ja niiden välillä nähdään pientä eroavaisuutta. Jettituottomittaukset EIC:ssä voivat siis edistää sopivan dipoliamplitudimallin määrittämistä.