Lapsen kehityksen ja oppimisen tukeminen yksityisessä varhaiskasvatuksessa - Karvinen, Outi (2021)
Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, millaista lapsen kehityksen ja oppimisen tukeminen yksityisessä varhaiskasvatuksessa on. Lisäksi tarkoituksena oli selvittää tuen järjestämistä edistäviä tekijöitä. Kehityksen ja oppimisen tukemista tutkittiin yksityisessä varhaiskasvatuksessa työskentelevien varhaiskasvatuksen opettajien näkökulmasta. Tutkimus toteutettiin laadullisella tutkimusotteella. Tutkimukseen osallistui kaksitoista yksityisessä varhaiskasvatuksessa työskentelevää varhaiskasvatuksen opettajaa ja tutkimuksen aineisto muodostui heidän avoimista vastauksistaan kyselylomakkeeseen. Aineisto kerättiin sähköisen Webropol-kyselylomakkeen avulla ja se analysoitiin teoriaohjaavan laadullisen sisällönanalyysin keinoin. Tulosten mukaan lasten kehityksen ja oppimisen tukemisessa käytetään pedagogisia ja hyvinvointia tukevia menetelmiä. Tuen toteutumista edistävät yhteistyö varhaiskasvatuksen erityisopettajan kanssa, rakenteelliset tukitoimet sekä opettajien ammattitaito, asenne ja arvot. Tuki toteutuu yksityisessä varhaiskasvatuksessa tai lapsi voi joutua siirtymään kunnalliseen varhaiskasvatukseen. Inklusiivisen varhaiskasvatuksen kehittäminen edellyttää kunnallisen ja yksityisen palveluntarjonnan tarkastelua. Asiakaskuntien eriytymisen ilmiö tulee tiedostaa, kun päätöksiä tuen järjestämispaikoista ja kuntien tarjoamista tukimuodoista tehdään. Näin voidaan kehittää tasa-arvoa edistävää varhaiskasvatusta, jossa jokainen lapsi saa tarvitsemansa tuen omassa varhaiskasvatusympäristössään.