Asiantuntijatyötä tekevien naisten näkemyksiä uskottavuudesta - Kalliola, Reetta (2021)
Tämän tutkielman tavoitteena oli kuvata asiantuntijatyötä tekevien naisten näkemyksiä uskottavuusvaikutelmasta. Tutkielmassa haettiin vastauksia siihen, mitä uskottavuus on asiantuntijoiden työssä, miten vaikutelma uskottavuudesta naisten näkemysten mukaan rakentuu ja miten naiset itse pyrkivät rakentamaan vaikutelmaa uskottavuudesta. Tutkielma toteutettiin laadullisen tutkimusmenetelmän periaatteita noudattaen. Tutkielman aineisto kerättiin haastattelemalla seitsemää asiantuntijatyötä tekevää naista, jotka työskentelevät miesvaltaisilla aloilla. Haastattelumenetelmänä käytettiin teemahaastattelua ja haastattelut toteutettiin videohaastatteluina. Tutkielman aineiston analyysina käytettiin laadullista sisällönanalyysia. Tutkielman tulokset osoittavat, että asiantuntijatyötä tekevien naisten mukaan uskottavuusvaikutelmaa voidaan tietoisesti rakentaa. Asiantuntijan uskottavuusvaikutelma rakentuu naisten näkemysten mukaan asiantuntijan osaamiseen, asiantuntijan ominaispiirteisiin ja asiantuntijan tietynlaiseen ilmaisutapaan. Uskottavuus on tulosten mukaan tilanteista ja sillä nähtiin merkitystä uralla etenemisessä, arvostuksen saamisessa ja työn tavoitteiden saavuttamisessa. Lisäksi tulokset osoittavat, että uskottavuudella voidaan kompensoida asiantuntijan puutteellista osaamista. Tuloksista käy ilmi, että naiset pyrkivät rakentamaan vaikutelmaa uskottavuudesta tietoisesti erilaisten strategioiden kautta. Uskottavuusvaikutelmaa rakennetaan avoimuuden ja suhteiden luomisen kautta sekä kiinnittämällä huomiota siihen, mitä sanoo ja miten ilmaisee itseään. Tutkielman tulokset vahvistavat näkemystä uskottavuudesta moniulotteisena ilmiönä. Tutkielma on omalta osaltaan kuvaamassa, mitä miten vaikutelma uskottavuudesta rakentuu asiantuntijatyössä. Tulokset vahvistavat käsitystä uskottavuuden muodostumisesta kompetenssin, henkilön ominaisuuksien ja hyväntahtoisuuden ympärille. Tutkielma lisää ymmärrystä naisten kokemuksista asiantuntijatyössä miesvaltaisilla aloilla.