"Fiinit Griinit" : the use of English in a Finnish golf magazine - Heikkinen, Katarina (2021)
Englannin kielen asema suomalaisessa mediassa on kasvanut hurjasti viimeisten vuosikymmenten aikana. Kielenvaihtelu englannin-ja suomen kielen välillä on yhä normaalimpi näky niin katukuvassa kuin myös (sosiaalisessa) mediassa. Tutkimukseni käsittelee englannin kielen käyttöä suomalaisen golflehden otsikoissa. Keskityin suurimmaksi osaksi kielenvaihtoon, sanojen kirjoitusasuun sekä sanavalintojen motiiveihin. Tavoitteeni oli selvittää, miksi kyseinen golflehti on käyttänyt englannin kieltä ja mitä sillä on yritetty saavuttaa. Pohjana tutkimukselleni käytin aiempia tutkimuksia liittyen englannin kieleen globaalina kielenä, kielenvaihtoon ja käyttötarkoituksiin. Käsittelen tekstissäni myös jonkun verran englannin kielen historiaa, ja sitä kuinka kieli on saanut paikkansa Suomessa ja kuinka se näkyy mm. suomalaisessa mediassa. Aineistonani käytin suomalaista urheilulehteä nimeltä ’Golflehti’, joka nimensä mukaan keskittyy uutisiin ja mainoksiin liittyen kaikkeen golfin ympärillä. Kaikki aineistoista keräämäni esimerkit ovat vuodelta 2020, jotta tutkimuksen kohde olisi mahdollisimman uusi. Päädyin valitsemaan Golflehden, koska olen huomannut, että englannin kieltä käytetään paljon golfin pelaamisessa, ja varsinkin monet englanninkieliset termit ovat myös Suomessa yleisessä käytössä. Analyysitapana käytin diskurssianalyysiä, jonka avulla analysoin löytämiäni tekstiaineistoja ja tutkin kielen avulla luotuja merkityksiä. Diskurssianalyysi on laadullinen menetelmä, jonka avulla voidaan syventyä kielenkäytön ja viestinnän prosesseihin ja konteksteihin. Tutkimuksen tuloksena sain selville, että suurin osa englannin kielen käytöstä Golflehden otsikoissa liittyy urheilulajin sanastoon tai yleisesti tuttuihin sanontoihin- ja termeihin kuten ’hole-in-one’. Tutkimuksen tuloksista kävi ilmi, että kielenkäyttö ei aina ole suoraa lainausta englannista, vaan golf termejä on myös muunneltu näyttämään ja/tai kuulostamaan enemmän suomen kieleltä. Monet sanat, joissa on myös englannin kielen ominaisuuksia, ovat jo niin vahvasti normalisoituneet osaksi termistöä, että monet golfpelaajat eivät välttämättä edes huomaa käyttävänsä englannin kieltä puhuessaan golfista.