Kadotetut naiset : elämää muiden ehdoilla - Tomson-Arola, Inna (2021)
Tämä tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena. Naisten asunnottomuus on luonteeltaan piilossa olevaa ja näkymätöntä. Tutkielman tarkoituksena on tuoda näkymätön näkyväksi, selvittää naisten piiloasunnottomuuden syitä sekä sitä, miten piiloasunnottomuus ilmenee käytännössä. Kirjallisuuskatsauksen teoreettisessa osuudessa käsittelen asunnottomuutta ja tuon näkyväksi lähisuhdeväkivallan muotoja. Lisäksi luon katsauksen naiserityiseen asunnottomuustyöhön. Tutkielman aineisto koostui yhdestä suomalaisesta ja neljästä kansainvälisestä tieteellisestä tutkimuksesta. Kansainvälisissä tutkimuksissa on haastateltu piiloasunnottomuutta kokeneita naisia. Suomalainen kyselytutkimus tuo näkyviin työntekijöiden näkemyksiä naisten asunnottomuuden syistä. Tulosten perusteella voidaan todeta, että naisten asunnottomuuden syyt ovat moninaisia. Tutkimusaineistosta on selkeästi eroteltavissa lähisuhdeväkivallan vaikutus yhtenä tärkeimpänä naisten asunnottomuutta aiheuttavana tekijänä. Asunnottomuuden syitä olivat myös taloudelliset syyt, päihderiippuvuus sekä sosiaaliset syyt. Piiloasunnottomuus ilmeni alisteisessa asemassa olemisena ja elämänä muiden ehdoilla. Naiserityisessä asunnottomuustyössä on tärkeää tunnistaa piiloasunnottomuus ja huomioida asunnottomuustyössä lähisuhdeväkivallan ja turvattomuuden kokemukset. Naiset tarvitsevat turvalliset olosuhteet päästääkseen pois turvattomuuden noidankehästä.