Neutralisaatiotekniikoiden hyödyntäminen osana organisaatioiden tietoturvatutkimusta - Ylitalo, Waltteri (2021)
Informaatioteknologian valtavirtaistumisen seurauksena yhä useammat organisaatiot toimialasta riippumatta hyödyntävät informaatioteknologiaa operatiivisessa ja strategisessa toiminnassaan. Hyötyjen ohella informaatioteknologian käyttö on tuottanut uusia tietoturvaan liittyviä uhkakuvia, joihin organisaatiot pyrkivät vastaamaan moniulotteisilla ratkaisuilla. Yksi merkittävimmistä tunnistetuista tietoturvauhista on työntekijöiden tietoturvaohjeistuksen vastainen toiminta, minkä seurauksena tärkeäksi kysymykseksi on noussut, miksi työntekijät poikkeavat ohjeista. Lupaavana tuoreena suuntauksena esiintyvät neutralisaatiotekniikat, jotka esittävät työntekijöiden neutralisoivan itselleen haitallisia ohjeistuksen vastaisesta toiminnasta aiheutuvia seurauksia. Tämä tutkielma tuottaa kuvailevan kirjallisuuskatsauksen neutralisaatiotekniikoita hyödyntäviin organisaatioiden tietoturvaa tutkiviin tutkimuksiin. Tutkielman avulla tuotetaan vastaus tutkimuskysymyksiin, jotka ovat miten neutralisaatiotekniikoita on hyödynnetty osana organisaatioiden tietoturvatutkimusta ja minkälaisia tuloksia tutkimukset ovat saavuttaneet koskien neutralisaatiotekniikoita. Tutkielman tulosten perusteella neutralisaatiotekniikoita hyödyntävät julkaisut jaetaan neljään aihepiiriin ja todetaan, että tutkimusten painopiste on muuttunut viimeisen kymmenen vuoden aikana. Lisäksi tutkielman tulosten perusteella todetaan, että neutralisaatiotekniikat tuottavat vahvaa tukea neutralisaatiotekniikoiden kriittiselle roolille osana tietoturvaa sekä neutralisaatiotekniikoiden olevan vahvasti olosuhderiippuvaisia, mikä aiheuttaa ongelmia yleistettävyydelle. Lopuksi tutkielma esittää aihepiirin osalta keskeisiä jatkotutkimuksen kohteita, jotka vaihtelevat kokonaisista tutkimussuuntauksista suoriin yksittäisiin tutkimuskohteisiin