Attraktorimalleja kosmisessa inflaatiossa - Harju, Aleksi (2021)
Tässä Pro Gradu -tutkielmassa on esitetty kosmisen infaatioteorian erilaisia attraktorimalleja, jotka ajavat maailmankaikkeuden infaatioon, eli eksponentiaaliseen laajentumiseen, lähtöarvoista riippumatta. Tutkielmassa esitellään perinteinen slow-roll-malli, ja esimerkkeinä tutkimuksen kohteena olevista muista malleista fast-roll-malli, constant-roll-malli, ja α-attraktorimallien luokka. Fast-roll-mallin on jo aiemmin todettu olevan kykenemätön yksinään tuottamaan meidän maailmankaikkeutemme varhaisia häiriöitä, mutta esimerkiksi α-attraktorit tuottavat hyvin havaittavaan dataan sopivia ennusteita.