Tuottojen vaikutus sijoitusrahastojen nettomerkintöihin - Ryhänen, Juuso (2021)
Kotimaisten sijoitusrahastojen pääoma on kasvanut tasaisesti finanssikriisin jälkeen. Sijoituspääoman muutokset koostuvat tuotoista ja nettomerkinnöistä. Tässä tutkimuksessa tutkitaan sijoitusrahastojen tuottojen vaikutusta sijoitusrahastojen nettomerkintöihin käyttäen Suomen Sijoitustutkimuksen keräämää rahastodataa. Aineisto sisältää 61 suomalaista ja ulkomaista rahastoyhtiöitä vuosilta 2007 - 2018. Perinteinen rahoitusteoria implikoi, että sijoittajien tulisi hajauttaa portfolionsa hyvin optimoidakseen tuoton ja riskin suhde. Rationaalisen sijoittajan voidaan olettaa muodostavan minimivarianssiportfolion, ja eri omaisuuslajien jakauman tulisi määrittyä omistusten tuottojen kovarianssien ja sijoittajan riskinottohalukkuuden mukaan. Tietyn populaation portfoliossa voidaan näin ollen olettaa tapahtuvan uudelleenallokointia tuottojen muuttaessa omaisuuslajijakaumaa ja portfolion riskitasoa. Tässä tutkielmassa tutkitaan, näkyykö tämä uudelleenallokointi aggregoidulla tasolla eri rahastotyppien välillä tuottojen vaikutuksesta. Kysymystä tutkitaan lineaaristen regressiomallien, sekä autoregressiivisen mallin avulla. Teorian implikoimaa tuottojen negatiivista vaikutusta nettomerkintöihin ei ole havaittavissa näillä menetelmillä tässä aineistossa. Sijoittajat eivät näytä käyttäytyvän täysin finanssiteorian ohjaamalla tavalla. Tuottojen ja nettomerkintöjen välistä suhdetta tulisi jatkossa tutkia käyttäytymistaloustieteen teorioita hyödyntäen.