КРИТИЧЕСКИЙ ДИСКУРС АНАЛИЗ КОММЕНТАРИЕВ К СТАТЬЕ О ВАКЦИНАЦИИ ОТ COVID-19 : КАК СТРАХИ И УГРОЗЫ ПРЕДСТАВЛЕНЫ В ЯЗЫКЕ - Tallbacka, Jaana (2021)
Tässä kandidaatintutkielmassa tarkastelen kriittisen diskurssianalyysin avulla venäläisen uutistoimiston RIA Novostin julkaiseman artikkelin kommentteja. Etsin kommenteista pelkoja ja uhkia, jotka heijastuvat kielenkäytössä. COVID-19 pandemia on vaikuttanut negatiivisesti elämään eri puolilla maailmaa vuodesta 2020 asti. Pandemia on herättänyt paljon keskustelua sosiaalisessa mediassa, erityisesti rokotteiden saavuttua markkinoille. Paljon väärää tietoa on levinnyt sosiaalisen median kautta itse viruksesta ja rokotteista, jonka vuoksi päätin analysoida, kuinka tämä näkyy kielenkäytössä pelkojen ja uhkien muodossa. Aineistona tutkimustani varten olen käyttänyt artikkelia, jonka on julkaissut RIA Novosti. RIA Novosti on osa Rossija segodnja viestintäkonsernia, joka kuuluu Venäjän presidentinhallinnolle. Artikkeli käsittelee Norjassa tapahtuvien vanhusten kuolemia koronarokote Pfizerin ottamisen jälkeen. Artikkelissa oli yhteensä 395 kommenttia tutkimushetkellä, joista 34 valikoitui analyysiin niiden osoittamien pelkojen ja uhkien vuoksi. Tutkimusmenetelmänä käytän Norman Fairclough’n kriittisen diskurssianalyysin kolmiosaista mallia. Analyysissani olen ottanut huomioon kolme erilaista aspektia ja niihin kuuluvat ominaisuudet: teksti, diskurssijärjestys sekä sosiokulttuurinen käytäntö. Näiden avulla olen analysoinut tekstille kuuluvaa kieltä ja diskursseja, siihen kuuluvaa kontekstia sekä yhteyksiä erilaisiin sosiaalisiin käytänteisiin. Analyysini osoittaa, että pelot ja uhat, jotka heijastuvat kommenteista kohdistuvat pääosin erilaisiin auktoriteetteihin tai Amerikkaan. Olen tutkielmassani jakanut kommentit niiden osoittamien pelkojen ja uhkien perusteella osiin. Pääteemoina kommenteissa voidaan katsoa olevan: 1. Pfizer tarkoittaa kuolemaa, 2. Pfizer on huono ja vaarallinen, 3. Auktoriteetit koetaan uhkana, 4. Pfizeria verrataan muihin rokotteisiin niin negatiivisesta kuin positiivisesta näkökulmasta ja 5. Amerikka koetaan uhkana ja Pfizer heidän aseenaan. Salaliittoteoriat ja propaganda, jota COVID-19 aikana on levitetty erilaisten uutistoimistojen ja sosiaalisen median kautta heijastuvat myöskin kommenteista. Analyysini perusteella voidaan olettaa, että RIA Novostin julkaiseman artikkelin tarkoituksena on ollut herättää epäilystä Pfizer rokotetta kohtaan, jotta Venäjän oma Sputnik rokote saisi enemmän kannatusta kansalaisten keskuudessa.