Liikuttaako koululiikunta? : kuudesluokkalaisten kokemuksia koululiikunnasta - Jalonen, Sanna-Mari (2021)
Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena oli selvittää kuudesluokkalaisten koululiikuntakokemuksia. Suomalaisten lasten ylipaino on lisääntynyt, kestävyyskunto heikentynyt ja liikkumattomuudesta johtuvat ongelmat yleistyvät. Riittävän ja säännöllisen liikunnan moninaiset positiiviset vaikutukset ihmisen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin taustalla ovat laajalti tunnettuja. Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa koululiikunnan yhdeksi tehtäväksi on määritelty liikunnallisen elämäntavan tukeminen. Tutkimuksessa selvitettiin, millaisena kuudetta luokkaa käyvät oppilaat koululiikunnan kokevat. Tutkimusaineisto kerättiin haastattelemalla yhtätoista kuudesluokkalaisia oppilasta. Haastattelut toteutettiin puolistrukturoituna yksilöhaastatteluna, jossa kysymyksille on etukäteen laadittu runko, joka sallii haastattelutilanteen etenemisen keskustelunomaisena. Koska tutkimuksen kohteena oli oppilaiden kokemukset, valikoitui tieteenteoreettiseksi lähtökohdaksi fenomenologia. Aineisto analysoitiin ääninauhoitteiden litteroinnin jälkeen luokittelemalla vastauksista nousevat asiat tutkimuskysymysten mukaisesti. Keskeiseksi nousi aihetta merkityksellistävien kokemusten ymmärtäminen. Tutkimustulokset osoittivat, että oppilaat kokevat koulun liikuntatunnit aktiiviseksi ajaksi ja siten riittävän liikuttaviksi. Erityisen merkittävään asemaan liikuntatuntien mielekkyyden taustalla nousi kannustava ilmapiiri ja positiivinen palaute. Useimmat haastatelluista oppilaista kokivat, että positiiviseksi kokemansa koululiikunta antaa inspiraatiota myös vapaa-ajan liikkumiseen.