"Keho on se jossa ollaan ja joka mahdollistaa kaiken tekemisen ja liikkumisen" : fenomenologinen tutkimus aikuisten kehon ja kehollisuuden merkityksistä - Mastola, Sanna (2021)
Huolimatta keskeisestä asemasta fysioterapiassa, kehon ja kehollisuuden teoria ei juurikaan ole ollut fysioterapiatutkimusten kohteena tai ammattikirjallisuuden sisältönä. Kuitenkin terveydenhuollon jatkuva kehittyminen ja uudenlaiset tarpeet, kuten kulttuuristen tekijöiden huomioiminen ja mielenterveysongelmien lisääntyminen, ovat nostaneet esiin kokonaisvaltaisemman fysioterapian kehittymisen ja tarjoamisen vaatimukset. Tämä pro gradu pyrkii tarkastelemaan kehollisuuden merkityksiä fenomenologisella tutkimusotteella. Keho ymmärretään elettynä ja koettuna kehona, joka taltioi ja ilmentää koettua elämää ja sen vuoksi keho on tiedonlähde henkilölle itselleen ja muille. Tämän työn aineistona ovat Jyväskylän yliopiston masennustutkimuksen kymmenen terveen verrokin fenomenologiset yksilöhaastattelut. Aineisto analysoitiin Spiegelbergin seitsemänportaisen merkitysanalyysin mukaisesti edeten yksilöllisten merkityskuvausten ja -kokonaisuuksien hahmottamisesta merkitysverkoston ja synteesin kautta kehollisuuden merkitysten kuvaamiseen. Aineiston analyysin tuloksena muodostui yhdeksän merkityskokonaisuutta, jotka ovat nimettyinä 1) Pystyvä keho 2) Ikääntyvä keho 3) Keho huolenpidon kohteena 4) Terveyden jatkumo kehossa 5) Keho odotusten, toiveiden, pettymysten ja vertailun kohteena 6) Liittyvä ja sosiaalinen keho 7) Tunteet kehossa 8) Kokonaisvaltainen minä 9) Palkitseva keho. Kehollisuus ilmentyi myös arvokkaan, muuntuvan ja kokonaisvaltaisen kehollisuuden merkitysverkoston kautta. Merkitysverkoston kolme kehää kuvaavat merkityskokonaisuuksien välisiä suhteita sekä syventävät kehollisuuden merkityskuvauksia. Kehollisuuden ymmärtäminen moniulotteisena ilmiönä tuo fysioterapiaan tilan ja luvan nähdä, kunnioittaa ja huomioida jokainen yksilöllisesti, oman kehonsa ja terveytensä asiantuntijana.