Muutoksen abstrakti napa : Deleuzen ja Guattarin sotakone-sommitelma - Mustonen, Ruben (2021)
Tutkimukseni tehtävänä on selvittää, mitä Deleuzen ja Guattarin sotakoneen (machine de guerre) käsite tarkoittaa ja mitä sillä pyritään käsitteellistämään. Deleuze ja Guattari erottelevat kaksi ajattelu- ja toimintatapaa, jotka ovat keskenään yhteen sopimattomia. Nomadinen toimintatapa eroaa asettuneesta ja vakiintuneesta (sédentaire) toiminnasta, joka viittaa valtion tai valtiokoneiston (appareil d'État) toimintalogiikkaan. Nomadit levittäytyvät tilaan vapaasti, vaihtaen usein asuinpaikkaa ja määrittävät alueensa paikallisesti ja tilannekohtaisesti. Valtion toimintatapaa määrittää puolestaan yleinen, globaali ja pysyvä näkökulma. Olennaista on näiden toiminta- ja ajattelumallien välinen ero ja jatkuva rajankäynti. Sotakone on jäsennys nomadisen elämän ja toiminnan muutosvoimalle. Tutkielma pyrkii osoittamaan, kuinka sotakone käsitteellistää luovan muutospotentiaalin sekä toisin toimimisen mahdollisuuden.