Ohjelmistorobotiikan käyttö suomalaisissa tilintarkastusyhteisöissä - Juusola, Fanny (2021)
Ohjelmistorobotiikan käytön tuomat hyödyt tilintarkastusalalle on yleisesti tunnistettu, mutta robotiikkaa ei ole vielä implementoitu laajemmin suomalaisissa tilintarkastusyhteisöissä eikä maailmallakaan. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli kartoittaa ohjelmistorobotiikan käytön nykytilannetta Suomessa sekä syitä sen taustalla. Lisäksi tavoitteena oli saada selville, miten robotiikka vaikuttaa tilintarkastukseen ja mitä hyötyjä tai ongelmia sen käytöstä on. Tuon tutkimuksessa esille ohjelmistorobotiikasta aiemmin tehtyä tutkimusta sekä tilintarkastuksen otantaperiaatteen ja teknologian kehittymistä. Toteutin tutkimuksen yhdistelmänä kvalitatiivista ja kvantitatiivista tutkimusta. Keräsin tutkimusaineiston kyselylomakkeella suomalaisilta tilintarkastajilta ja analysoin kysymykset ristiintaulukoinnilla, khiin neliö -testillä ja laadullisella sisällönanalyysilla.