Torjumista, toivoa ja yhteistyötä kriisin keskellä : turvapaikanhakijat Helsingin Sanomien uutisoinnin representaatioissa - Kärkkäinen, Kati (2021)
Tutkimuksen tehtävänä on selvittää, miten turvapaikanhakijoista keskustellaan kulttuurissamme ja mitä heistä esitetään median välityksellä. Tutkimuskysymykset ovat: Miten Helsingin Sanomien toimittajien kirjoittamissa uutisissa on löydettävissä diskursseja turvapaikanhakijoista ja millaisia sosiaalisia representaatioita uutiset tuottavat? Teoreettinen lähestymistapa turvapaikanhakijoista uutisointiin on sosiaaliset representaatiot. Sosiaaliset representaatiot ovat kulttuurissamme vallalla olevia, yhteisesti hyväksyttyjä arjellisia tapoja ja käsityksiä asioista ja ihmisistä. Diskurssianalyysi on tutkielmassa analyysimenetelmä, jonka avulla teen näkyväksi sosiaalisia käytäntöjä ja yritän ymmärtää paremmin toimintaamme kulttuurissamme. Taustateoriana on sosiaalinen konstruktionismi.