Puhujariippuvainen puhekomentojentunnistus neuroverkoilla - Nummelin, Panu (2021)
Tässä tutkimuksessa etsittiin puhekomennontunnistusmallia, joka voitaisiin kouluttaa pienellä määrällä äänitteitä tunnistamaan muutamia ennalta määrättyjä tietyn henkilön komentoja. Kolmea puhujariippuvaisella datalla koulutettua neuroverkkomallia vertailtiin muun muassa tunnistustarkkuuden ja tunnistusnopeuden suhteen. Tutkimuksessa parhaitenkin suoriutunut malli todettiin liian epäluotettavaksi käytännön käyttöön. Mahdollisiksi tavoiksi parantaa mallia esitettiin muuksi kuin komennoiksi luokiteltavan äänidatan ottaminen osaksi koulutusta ja data-augmentaatio.