The connection between bank credit ratings and loan loss provisions in Western European banking sector - Salo, Anna (2021)
Luottamus luottoluokittajien kykyyn arvioida pankkien vakavaraisuutta mureni finanssikriisin jälkeen. Pankkeja, joita oli arvioitu vakavaraisiksi ja vähäriskisiksi toimijoiksi kaatui tai ne joutuivat turvautumaan erilaisiin tukipaketteihin toimintansa jatkamiseksi. Epäjohdonmukaisuus pankeille asetettujen luottoluokitusten ja todellisen vakavaraisuuden välillä asetti luottoluokittajat kritiikin kohteeksi. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää taloudellisia indikaattoreita ja muita ominaisuuksia, jotka vaikuttavat pankin luottoluokitukseen. Tutkimus pyrkii luomaan kokonaiskuvan luottoluokituksen muodostamiseen liittyvistä prosesseista keskittyen luottotappiovarausten vaikutukseen. Luottotappiot vähentävät pankin pääomaa, joka on yleisesti luottoluokittajien keskuudessa tärkein tekijä luottoluokitusta muodostettaessa. Tästä syystä voidaan olettaa, että luottotappioiden ja luottoluokituksen välillä on yhteys. Tutkimuksen tarkoituksena on hahmottaa tämän yhteyden laajuutta.