Systemaattinen kirjallisuuskatsaus perheen jälleenyhdistämisen mahdollisuuksista lastensuojelussa - Göös, Tiia (2021)
Tutkimuksen tarkoituksena on tuottaa tietoa systemaattisen kirjallisuuskatsauksen avulla siitä, millaisia edistäviä ja estäviä tekijöitä kodin ulkopuolisen sijoituksen purkamisen ja perheen jälleenyhdistämisen onnistumiseen liittyy aikaisemman tutkimustiedon perusteella. Systemaattisen kirjallisuuskatsauksen avulla tehtävässä tutkimuksessa kuvataan muun muassa sitä, millaisia suunnitelmia perheiden jälleenyhdistämiseksi lastensuojelussa on tehty lapsen ollessa kodin ulkopuolisessa sijoituksessa, mitkä asiat ovat edistäneet tai estäneet perheen jälleenyhdistämistä sekä millaista tukea lapset ja vanhemmat ovat saaneet tai tarvitsisivat, jotta perheen jälleenyhdistäminen on ollut tai olisi mahdollista. Tutkimusta taustoitan kertomalla lastensuojelujärjestelmien keskeisistä piirteistä kansainvälisesti, suomalaisen lastensuojelujärjestelmän piirteistä erityisesti lapsen huostaanoton näkökulmasta ja perheen jälleenyhdistämisen tavoitteen avaamisesta suomalaisessa kontekstissa. Tutkimuksen aineisto kerättiin systemaattisen kirjallisuuskatsauksen avulla kolmea kansainvälistä hakukonetta käyttämällä. Aineisto koostuu 33 tieteellisestä artikkelista ja aineisto analysoitiin aineistolähtöisellä sisällönanalyysillä. Tutkimuksen tuloksina voi todeta, että lastensuojelussa tapahtuvaan perheen jälleenyhdistämiseen liittyy monenlaisia edistäviä ja estäviä tekijöitä sekä perheen jälleenyhdistämisen onnistuminen on jokaisen perheen kohdalla yksilöllinen prosessi ja monen tekijän summa. Tutkimuksen tulokset olen kuvannut aineistolähtöisen sisällönanalyysin tuottamien yläluokkien jaotteluna, mitä ovat lasten ja vanhempien osalli suus ja motivaatio, lapsen kasvua ja kehitystä turvaavat perheolot, lastensuojelun ja perheen yhteistyö, tuen ja palveluiden muodot ja saatavuus, suunniteltu perheen jälleenyhdistämisprosessi sekä perheen jälleenyhdistämisen perusta.