Johtamisen vaikutukset erityishuoltoyksiköiden rajoitustoimenpiteiden käyttöön vammaispalveluissa - Verlin, Suvi (2021)
Pro gradu-tutkielma käsittelee vammaispalveluiden erityishuoltoyksiköiden johtamisen vaikutusta rajoitustoimenpiteiden käyttöön, rajoitustoimenpiteiden käyttöön liittyviä haasteita ja kehittämisen tarpeita. Erityishuoltoyksiköissä voidaan lain määrittämissä puitteissa asiakkaaseen kohdistaa rajoitustoimenpiteitä. Rajoitustoimenpiteisiin keskeisesti liittyvät ihmis- ja perusoikeudet, erityisesti itsemääräämisoikeus. Tutkielma on toteutettu teemahaastatteluna, jossa Teams-sovelluksen kautta on haastateltu erään kuntayhtymän seitsemän erityishuoltoyksikön työntekijöitä. Jokaisesta yksiköstä on haastateltu yhtä työntekijää. Aineiston analyysimenetelmänä on käytetty sisällönanalyysiä, jonka avulla aineisto luokiteltiin erilaisiin teemoihin. Työntekijät kokivat rajoitustoimenpiteiden käyttöön liittyvän eettisiä kysymyksiä, koska rajoitustoimenpiteitä on mahdollista väärinkäyttää. Työntekijät kuitenkin näkivät rajoitustoimenpiteet välttämättöminä silloin, kun mitään muuta ratkaisua tilanteeseen ei ole. Erityishuoltoyksiköiden johtamisen vaikutuksista rajoitustoimenpiteiden käyttöön nousi viisi teemaa: johtajan osaaminen, tuen antaja, päätöksenteko, yhteistyötaidot sekä yhteiskunnan ja organisaation reunaehdot. Johtamisessa nähtiin puutteita koskien rajoitustoimenpiteiden osaamista. Työntekijät kokivat, ettei johtajalla ole aina riittävää osaamista rajoitustoimenpiteisiin liittyvistä asioista. Työntekijät toivoivat saavansa enemmän johtajan tukea muun muassa rajoitustoimenpiteisiin liittyvissä asioissa. Johtajien läsnäolo yksiköissä koettiin liian vähäisenä ja työntekijät kokivat johtajilla olevan paljon erilaisia asioita hallittavinaan. Rajoitustoimenpiteisiin liittyvä päätöksenteko nähtiin kuuluvan johtajan vastuulle, mutta päätöksenteossa huomioitiin työntekijöiden näkemyksiä. Yhteistyö omaisten, työntekijöiden ja johtajan välillä rajoitustoimenpiteisiin liittyvissä asioissa nähtiin tärkeänä. Rakenteistumisteorian kautta tarkastellen johtajan toimintaan vaikuttavat paljon johtajan ulkopuolelta tulevat rakenteet. Työntekijöiden kertomukset rajoitustoimenpiteiden käyttämisestä toivat esiin haasteet rajoitustoimenpiteiden käyttämisessä. Haasteet kategorisoituivat selkeästi kolmeen tärkeään teemaan: eettisyys, tieto ja osaaminen. Kehittämisen tarpeiksi esiin nousivat tiedon määrän lisääminen rajoitustoimenpiteiden käyttämisestä, henkilöstöresurssien lisääminen ja nykyisen lainsäädännön täsmentäminen.