"Sometimes I think illness sits inside every woman, waiting for the right moment to bloom" : väkivallan, vallan ja niitä käyttävien naisten kuvaukset Gillian Flynnin teoksessa Teräviä esineitä - Kirsikka-aho, Ofimia (2021)
Kandidaatintutkielmassani tutkin ja käsittelen Gillian Flynnin teosta Teräviä esineitä (2006) ja siinä esiintyvää väkivallan harjoittamista sekä väkivallan kokemista, näkökulmani ollessa väkivaltaisissa naisissa. Keskityn tutkimuksessani eritoten teoksen kolmeen keskeiseen naishahmoon: päähenkilöön Camilleen, hänen äitiinsä Adoraan sekä hänen nuoreen sisarpuoleensa Ammaan. Tutkimustani ohjaava tutkimussuuntaus on täten väkivaltatutkimus. Tutkimusnäkökulmani on yhteiskuntakriittinen, eli tutkimuksessani kyseenalaistan kulttuuriset sekä yhteiskunnalliset normit ja oletukset esimerkiksi sukupuolien oletetuista käyttäytymismalleista. Esimerkiksi ajatusta siitä, että jokin sukupuoli olisi enemmän taipuvainen väkivallan käyttäjäksi tai sen kokijaksi. Tarkastelen edellä mainittujen henkilöhahmojen asemaa ja suhdetta väkivaltaan huomioimalla nämä normit, ja siten argumentoiden miten henkilöhahmot joko osittain omaksuvat nämä normit osana väkivallan harjoittamistaan tai ovat niitä vastaan. Näihin normeihin lukeutuvat yleinen käsitys naisesta hoivavietin kiteytymänä, äiti—arkkityyppinä, sekä hyveellisinä pidettyjen pienet tytöt. Käyn läpi väkivallan harjoituksien eri muotoja, mutta eritoten keskiössä ovat fyysinen-, henkinen, sekä seksuaalinen väkivalta. Tutkielman lopputuloksena todetaan, että Terävät esineet samaan aikaan käyttää hyödykseen yhteiskunnan asettamia normeja naisen väkivaltaisuuteen ja on niitä vastaan. Nämä ovat ennen kaikkea juonen ja tarinan tehokeinoja, joilla tuodaan kontrastia väkivallan harjoittajan, hoivaavan äiti—arkkityypin, sekä väkivallan harjoittamisen välille. Sillä myös esitetään traumaperäinen itsetuhoinen käytös ja väkivalta itseään kohtaan empaattisessa näkökulmassa.