Bimetallikompleksikatalyysi - Penttilä, Toni (2021)
Tämän Pro Gradu -tutkielman kirjallisessa osassa käsitellään perinteisen metallikatalyysin pohjalta syntynyttä bimetallikatalyysiä, jossa joko kahdesta samasta tai eri siirtymämetallista koostuva kompleksi toimii reaktiivisena katalyyttinä. Tutkielmassa tutustutaan, kuinka kahden metallin tuoma dinukleaarisuus vaikuttaa yhdisteen ominaisuuksiin ja mitä etuja ne antavat monometallikomplekseihin nähden. Lisäksi käydään läpi luonnosta löytyvien dinukleaaristen metalloentsyymien rakenteita, reaktiomekanismeja ja tärkeyttä biologisissa reaktioissa. Lopuksi esitellään esimerkkejä bimetallikatalysoiduista reaktioista, joissa bimetallikatalyytit ovat esittäneet mielenkiintoista reaktiokykyä, selektiivisyyttä tai paremmuutta vastaaviin monometallikatalyytteihin verrattuna.